КИКИНЂАНИ СТЕФАН ХАЧКО СТУДЕНТ ГЕНЕРАЦИЈЕ НА ПМФ-У

  • ИЗУЗЕТАН МАТЕМАТИЧАР, РАДИО-АМАТЕР И СПОРТИСТА
  • Стефан Хачко дипломирао је на Природно-математичком факултету у Новом Саду у року од две године и 10 месеци, а понео је и титулу студента генерације 2014/2015. године

 

Кикинђанин, двадесеттрогодишњи Стефан Хачко дипломирао је са просеком десет на Природно-математичком факултету у Новом Саду , а понео је и титулу студента генерације 2014/2015. године. Ове године добио је изузетну награду Универзитета у Новом Саду и Природно-математичког факултета за завршене студије.

Основне академске студије завршио је у року од две године и 10 месеци, што је изузетан успех. Наш млади суграђанин каже да није био превише заинтересован за математику у основној школи, али да је у Гимназији „Душан Васиљев” почео да се интересује за овај предмет.

У основној школи биологија ме је привлачила, а математике сам се плашио. Игром случаја, уз професора Живка Јовановског заволео сам математику. Велики утицај на моје опредељење да се бавим овом науком имао је професор Владимир Божин са Математичког факултета у Београду. Морам да признам да сам студије почео бојажљиво јер нисам био сигуран са себе. Ипак, почео сам да узимам све више предмета и у једном тренутку схватио сам да уз мало више рада студије могу да завршим годину дана раније. Стога сам на трећој години факултета полагао предмете са прве и друге године мастер студија тако да сам одмах успео да се упишем на другу годину мастер студија – каже Стефан Хачко и објашњава да је за овакав успех неопходно доста одрицања. Током студија брилијантан математичар учио је осам сати дневно. Како каже није увек знање пресудно, него је неопходно и мало среће да се на испиту извуку задаци који нису тешки, а Стефан је уз то мало среће на свим испитима добијао десетке. Млади математичар објашњава да је велика част бити студент генерације.

И одговорност је велика јер у току мастер и докторских студија морам оправадати то звање – напомиње Хачко.

Мастер рад из теорије бројева је завршен и у наредом периоду Стефана чека његова одбрана.

Рад се бави линеарним формама логаритама, а реч је о модерној методи насталој у протеклих 30 година и служи за решевања одређеног и специјалног типа једначина и подразумева коришћење рачунара. Планирам да у октобру на Природно- математичком факултету наставим докторске студије на којима бих се усмеравао дубље у теорију бројева. Надам се да ћу добити посао на Природно-математичком факултету на којем се добро сналазим. Не интересује ме могућност да одем из Србије, овде сам рођен и у срцу сам патриота, те бих волео овде и да останем – каже наш суграђанин.

Иако је током средње школе боравио у Аустралији и Америци, нема амбиција да живи у овим земљама.

Током треће године средње школе интензивно сам се припремао за пријемни испит за амерчке колеџе, чувени ес-еј -ти испит. Када сам полагао, имао сам из физике добре резултате, 72 процента боље од америчког просека. Иако би ми то отворилио могућност да се упишем на добар колеџ, у читавом том процесу схватио сам да је Србија добра опција за мене – додаје млади математичар.

Велика љубав Стефана Хачка је и радио-аматеризам коју је наследио од оца и стрица. Млади математичар објашњава да је данас најинтересантније у радио-аматеризаму такмичење. Испит за радио-аматере положио је 2009. године и са 14 година постао је најмлађи радио-аматер у Србији.

Имао сам запажен резултат на такмичењу одржаном 2014. године у дигиталним радио-аматерским комуникцијама и освојио сам друго место у свету – каже Хачко.

Као млађем спорт му није био интересантан, али је однедавно постао и полумаратонац.

До пре годину дана нисам се бавио спортом, био сам лењ и имао 30 килограма више. У једном тренутку рекао сам себи да би било добро да се опробам у спорту. Трчање ми је деловало као најједноставније јер ти за то требају патике и добра воља. Тада сам себи задао циљ да истрчим први полумаратон тако да сам новосадском ноћном маратону освојио 97 место од 650 учесника, што је сасвим добро за први пут – додаје Стефан.

Велика страст овог младог човека су путовања тако да је имао прилику да пропутује Европу и како истиче заљубљеник је у источну Европу, те су му Варшава, Рига и Талин омиљени градови. Завршио је ОМШ „Слободан Малбашки” одсек клавир, а у последњеих неколико година заволео је оперу коју посети када год за то има прилику.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *