МИЛАН ВАШАЛИЋ НАСТУПАО НА ФЕСТИВАЛУ „МЈЕХ“ У ДАЛМАЦИЈИ

  • КИКИНДСКИ ГАЈДАШ НА ЦРЕСУ
  • Светлост дана ускоро ће да угледа и нови спот „Бистрика” у којем учествује наш суграђанин

 

Познати Кикиндски гајдаш Милан Вашалић по трећи пут је учествовао на „Фестивалу мјеха”, који се седму годину заредом одржава у Хрватској, на острву Цресу. На овом фестивалу једном годишње окупе се инструменталисти из свих крајева Европе, а почетком јула било их је деветоро, заједно са Вашалићем који је био једини представник Србије.

Свирао сам банатске гајде, јужноморавске гајде и далматинске дипле и изводио песме из Војводине, свадбарске песме и кола са Јужне Мораве, као и обредно- ритуалне мелодије. Наступали смо у местима Орлец и Лубенице, а посебан утисак је и овог пута на мене оставио јутарњи дефиле улицама Малог Лошиња – каже Вашалић.

Фестивал нема такмичарски карактер, али из њега се редовно изроде нове везе и пријатељства. Тако је кикиндском гајдашу уручен позив за наступ у Ђенови наредног месеца. Прошле године снимљен је и документарни филм о Фестивалу и начину израде архаичних инструмената у продукцији Музичке асоцијације из Италије.

Поред тога, Вашалић је ових дана учествовао у снимању спота Биљане Крстић и ансамбла „ Бистрик”, у циљу промоције албума „Свод”. Спот је сниман на атрактивним локацијама у околини Неготина и каменолома рудника Мајдан. Покровитељ снимања је Град Неготин.