ЈЕДИНСТВЕНИМ ФЕСТИВАЛОМ ЧУВА СЕ ТРАДИЦИЈА И НЕМАТЕРИЈАЛНО НАСЛЕЂЕ

  • ФЕНОК НАМ ДОВЕО СВЕТ
  • Све до недеље, кроз три концертне вечери суграђани су имали прилику да чују оркестре из Румуније, Турске, Украјине, наше земље, али и солисте из региона

 

 

Кикинда и АДЗНМ „Гусле“ били су домаћини учесницима 17. Етно-кампа и оркестрима који су учествовали на ФЕНОК-у. Ове године било је четири концертне вечери. Прво вече било је увертира у Међународни фестивал оркестара, а најавили су га женска певачка група „Гусала“, певачка група Eтно-кампа, гајдаши Божидар Симеонов из Бугарске и Вања Илијев из Зрењанина, као и етно-ансамбл „Култ“ из Краљева. Препознатљиву и традиционалну манифестацију подржао је Град Кикинда тако да је прве вече отворила председница Скупштине града Станислава Хрњак.

Велики је допринос „Гусала“ у очувању наше традиције и сакупљању нашег нематеријалног наслеђа. Они су савесни у подизању свести о томе да знамо ко смо и одакле потичемо, који су нам корени које не треба да заборавимо. Студијска истраживања трају већ 17 година и то је сада једно богатсво које имамо не само о традицији Срба у Банату, него и свих осталих народа и народности који живе у овом региону Војводине и Румуније – изјавила је Станислава Хрњак додајући да су „Гусле“ озбиљна институција културе.

Све до недеље, кроз три концертне вечери суграђани су имали прилику да чују оркестре из Румуније, Турске, Украјине, наше земље, али и солисте из региона.

Турски „Анодоло трио“ из Истанбула у двориште „Курије“ донео је звуке дервишке музике која се пева срцем, објаснио је Бакиџан Јалчн, вођа ансамбла.

ФЕНОК је озбиљан фестивал и драго ми је што ми ове године представљамо нашу земљу.Први пут смо у Кикинди и Србији. Град је јако леп, а домаћини су изузетни. Иако смо млади већ смо афирмисани музичари у родној земљи – рекао је Јалчн.

Украјински оркестар „Брендови“ како гласом, тако и сценским наступом побрао је све симпатије гледалаца. Како је рекао Арсен Хорбач, дошли су из места Вараш.

Свирали смо на нашим народним инструментима бандури, шуму воде, гитари, сопилки, виолини. Драго ми је што је публика одлично реаговала на наш наступ, а ми смо се потрудили да представимо украјинско изворно свирање и певање – казао је Хорбач.

Тамбурашки оркестар „Батини бећари“ из Великог Сенмиклуша традиционално учествује на ФЕНОК-у, а како сазнајемо од Марка Бугара, вође оркестра, увек се радо одазову позиву.

ФЕНОК из године у годину расте и постаје све квалитетнији фестивал. Ми учествујемо од самог почетка и трудимо се да у Румунији сачувамо традицију Срба – додао је Бугар.

Из Великог Сенмиклуша наступао је и вокално-инструментални састав „Бисери“ који од заборава чува старе српске песме.

Велику пажњу публике привукао је и оркестар народне музике Румуна из Војводине који је наступио последње вечери. Сачињен од врхунских музичара, један је од најбољих ансамбала традиционалне музике у Србији. Са њима су наступили солисти Јелена Кончар, првакиња опере српског Народног позоришта у Новом Саду која је певала староградске песме и романсе и наш суграђанин Милан Прунић Дума, кантаутор и чувар банатског мелоса.

Кикинђанима су се представили и „Истанбул најт“, спој традиционалног и звука на струју. Претежно свирају музику шпанских Јевреја.

Ту су били и домаћини Велики народни оркестар под вођством Зорана Петровића и играчки ансамбл који је извео кореографију Игора Попова „Мала банатска свита“ награђену за најбољу на фестивалу „Опанком кроз Србију“.