ЧЛАНОВИ МЛАЂИХ СЕЛЕКЦИЈА „ГУСАЛА“ НАСТУПИЛИ У ПРИХВАТНОМ ЦЕНТРУ

  • „КОЛО ВОДИ ВАСА” НА АВГАНИСТАНСКИ НАЧИН Прва активност у оквиру пројекта „Кикинда без граница“ спојила мале мигранте и мале Кикинђане- у игри

 

Центар Друштвених aктивности „РОД“ у сарадњи са Комесаријатом за избеглице Републике Србије, покренуо је пројекат „Кикинда без граница“. Прва активност која је спроведена је заједнички концерт фолклора деце из Прихватног центра и чланова АДЗНМ „Гусле” из Кикинде. Осим што су приказали народне игре свог краја, малишани из Авганистана одиграли су и игре из Србије, а и запевали „Коло води Васа”. Деца смештна са родитељима у Прихватном центру открила су нам колико им значи учешће на концерту пред њиховим родитељима, а међу њима је била и Марјам Араб.


Ово ми пуно значи јер никада пре нисам играла у јавности. Јако ми се свиђају српске игре јер су веселе. Јако сам срећна што смо играли са децом из Србије – истакла је Марјам.
Стручни сарадник групе Оливера Кекић рекла је да се није двоумила када је добила позив да научи мале мигранте играма из Србије:
Радили смо месец дана и сав труд се исплатио. Осим игара које су карактеристичне за земље одакле долазе, велико је задовољство било да их гледам како играју чувено „Коло води Васа“.Поносна сам на све њих и драго ми је што смо допринели да им лакше пролазе дани које проводе у Прихватном центру – објаснила је Оливера Кекић.

Пројекат је усмерен ка промовисању и јачању толеранције према мигрантима на локалном нивоу, кроз активности промовисања и неговања њиховог и нашег културног идентитета и традиције сазнали смо од Александре Момчилов, ПР ЦДА „Род“.

Пројекат је покренуо је Центар у сарадњи са Комесаријатом за избеглице Владе Републике Србије уз несебичну сарадњу Татјане Барбулов, поверенице за избеглице и миграције у Кикинди. Циљ је да се промовише толеранција према мигрантима на локалном нивоу. У пројекат су укључени радници у Комесаријату, друштвена, културна и спортска удружења.


РАДО ПРИХВАТИЛИ ДА НАСТУПЕ У ПРИХВАТНОМ

Уметнички руководилац „Гусала“ Игор Попов напоменуо је да су се дечји ансамбли за ову прилику представили краћим програмом.

Нисмо размишљали да ли да прихватимо позив да представимо наше игре у Прихватном центру. Иста ова деца била су и у „Гуслама“ на проби и вежбала су наше игре. Драго ми је што смо једну игру и одиграли заједно – закључио је Попов.