ЗАВШЕНО 35. НАДМЕТАЊЕ ГУСАНА У МОКРИНУ

  • ЖИВА ПОБЕДНИК БЕЛЕ КОРИДЕ

 

Носилац титуле светског првака 35. Светског првенства у надметању гускова је Жива власника Милоша Ковачића. У финалној борби осмогодишњи „бели гладијатор” био је бољи од другог финалисте Батака, власника Николе Никића, који и поред здушне подршке својих љубимица није успео да победи. Ковачић који је рукометни тренер напомиње да је веровао у свог гусана и да су се тренинзи исплатили.

Гуске волим одмалена. Мој отац Душко Ковачић био је 27 година председник удружења и организатор такмичења. Прве године светског првенства, 1986, били смо први и сада, после три и по деценије, поново смо светски прваци. Гусак Жива је као човек, осети све. Батак га је прошле године победио у надметању дугом 17 минута, али мој Жива је ове године био спремнији и то је и показао – рекао је Милош Ковачић.

Жива ће, највероватније, према речима свог власника, у шампионску пензију како би створио потомке. У категорији двогодишњака четврти пут заредом победио је гусан Мекани чији је власник 13-годишњи Вујадин Мишчевић.

Шетњом, правилном исхраном и љубављу стварају се шампиони. Срећан сам што и ове године освајам пехар. Љубав према гушчарству пренео ми је брат. И у наредним годинама надам се победама посебно у категорији сениора – додао је Мишчевић.

У лиги једногодаца такође су млади гушчари показали да су мајстори. Победник је гусан Дроби власника Давора Ладичорбића старог 13 година.

Већ четири године бавим се гушчарством. Нема велике тајне да се одгаји шампион. Треба га шетати сваког дана и волети. Име гусану дао је деда, а љубав према гусковима и гушчарству усадио ми је дедин друг који ме је пуно тога научио – истакао Ладичорбић.

Борбе које су почеле 2. јануара завршене су последњег викенда у фебруару и најбољи гусани у три категорије поносно ће носити титулу годину дана. Живица Терзић,председник Удружења „Бело пере” напомиње да је за ових 35 година ово други пут да је надметање специфично. Први пут 2006. године било је отказано због птичијег грипа, а ове године специфичне околности настале су због епидемије корона вирусом.

Ове године такмичило се 108 гусана и на сваке две недеље имали смо надметања. Иако смо огромне напоре уложили да се финале одржи без публике, поштоваоци ове манифестације дошли су и навијали за своје фаворите. Задовољан сам како је протекло такмичење јер је на нивоу стандарда који смо поставили пре десетак година, тако да смо имали јако добра надметања – рекао је Терзић.

Манифестацију је подржао Град Кикинда и МЗ Мокрин, као и појединици тако да су поред пехара прваци добили робне и новчане награде.