ЗАДОВОЉЕНИ СВИ ГАСТРОНОМСКИ И МУЗИЧКИ УКУСИ

  • „ДАНИ ЛУДАЈЕ“ 32. ПУТ

 

ФРУШТУК – ОБРОК НАЈВАЖНИЈИ

Банатски фруштук, Европски кутак и Гостинска соба, поново су били у центру централних дешавања на „Данима лудаје“.

„Прво фруштук, ондак на пут“ изрека је које се Кикинђани придржавају, а бољег фруштука није било од оног који је организован на тргу. Вредне домаћице, устале са првим певцима, умесиле су разне ђаконије. Пите од лудаје било је у изобиљу, али и пекмеза и сока од тикве, и свега осталог што фруштук, као најважнији оброк треба да има. Удружење жена из Мокрина потрудило се да се поред пите бундеваре на трпези нађу и роловани сир, чварци, сланина, шваргле, кобасице, хлеба масти и паприке… Жене из Руског Села направиле су праву посластицу која је како кажу прва поједена – пасуљ запечен у лудаји. Наковчанке, Великоселке и Новокозарчанке потрудиле су се да поред традиционалних банатских јела донесу и питу са кромпиром и сиром по којима су познате. Удружење жена „Кикинда“ и Етно- грађанско удружење „Сувача“ имале су у понуди сланих и слатких производа који би задовољили и најзахтевније сладокусце.

Они који су уживали у фруштуку кажу да је на банатској трпези најлепша разноликост укуса, спој традиционалних јела са модерном кухињом. Традиционално, на „Банатском фруштуку“ била је и највећа гужва.

Осим Кикинђанки, потрудиле су се и домаћице из Новог Милошева које су промовисале своју „Штрудлијаду“, Удружење жена из Зрењанина и из Арадца. Сви су истакли да су „Дани лудаје“ светковина која се не пропушта.

Грнчари из Мађарске, Румуније и Србије на неколико тезги представили су оно што раде. Уникатна грнчарија била је интересантна свим посетиоцима.

На платоу названом Гостинска соба, у суботу су се смењивали тамбурашки орекестри, културно-уметничка друштва из Кикинде, Зрењанина, Александрова, Темишвара. Недеља је била резервисана за неафирмисане бендове.


КОД ЦУЛЕТА НАЈВЕЋА ГУЖВА

Бранислав Цуцић, пензионисани кореограф „Гусала“ сваке године привуче госте занимљивим штандом. Каруце, тулај, лудаје, бачве од вина уз традиционалну трпезу само су део онога што је било примамљиво. Чланице „Гусала“ које су употпуниле штанд радо су се сликале са свима, а највећа атракција био је аутомобил – реплика „адам опела“ из 1936. године украшен лудајама и мушкатлама, банатским цвећем.

 

  • КАРНЕВАЛ – НЕЗАМЕЊИВ

Традиционални карневал малишана Предшколске установе, маскираних у мале Лале и Сосе, и ове године обележио је „Дане лудаје”. Најлепши догађај, чувени „Кинедрбал“ у оквиру 32. „Дана лудаје“ одушевио је све посетиоце који су у петак, са нестрпљењем, ишчекивали малишане да продефилују Градским тргом, предвођени аниматорима и праћени добошарима.

Карневал је поздравио градоначелник Павле Марков који је истакао да је поворка костимираних малишана најлепши део „Дана лудаје”, те да су заправо деца право обележје ове манифестације.

Ова поворка и целокупан карневал означава почетак „Дана лудаје”. Нећу погрешити ако кажем да је ово најлепши део „Дана лудаја”, и да сва деца, овако костимирана, насмејана срећна, стварају посебну атмосферу и дају један посебан тон свеукупним дешавањима. Искрено, не могу да замислим „Дане лудаје” без самог карневала – рекао је Марков и похвалио васпитаче Предшколске установе који су се као и сваке године потрудили да малишане учине најлепшим обележјем јесени.

И ове године, поворци се придружило више стотина малишана из градских и сеоских вртића који су у костимима од тулаја, џакова, кукуруза и перушки, најавили добру забаву, упркос лошем времену.

Међу малишанима у поворци, била су и деца из „Плавог чуперка”. Шестогодишња Миљана Мићин признала нам је да се забавља на „Киндербалу”.

Јако ми је лепо и супер се забављамо. Мама ми је помогла да направим овај костим. Желела сам да се маскирам у принцезу– искрена је Миљана Мићин.

„Киндербал” се нарочито допао Тари Танацков, јер је како признаје, добила шасу да се дружи са другарима из целог града.

Лепо ми је овде, ту сам са другарима. Забављамо се. Око костима ми је помогла мама, а ја сам покушала да представим јесен – рекла је Тара.

Малишани су продефиловали Градским тргом, а након тога уследила је чувена журка „Киндербал“ у дворишту Курије коју су својим репертоаром употпунила деца хора „Чуперак”.

 

  • И КИКИНДА ЛУДАЈУ ЗА ТРКУ ИМА

 Победнички пехар за најтежу (288 кг) бундеву остао у Кикинди. Најдужи плод (294,5 цм) узгoјен у Јарку

Победничко постоље „Дана лудаје“ ове године изазвало је више изненађења но икад. Иако рекорд у најтежој тикви није оборен, чињеница да је Кикинђанин Блаже Јелић произвео навећу лудају одушевила је присутне на Градском тргу. Пензионер из Кикинде успео је да произведе бундеву тешку 288 килограма.

Кончано је титула у Кикинди. То ми је и био циљ. Имамо „Дане лудаје“, а немамо произвођача који гаје џиновске тикве. Лудаје иначе узгајам већ две, три године, а први пут учествујем у такмичарском делу. Нисам веровао да ћу бити први јер су ранијих година лудаје биле заиста велике, али имао сам среће. Ову лепотицу летос је тукао и град, а година није била повољна за лудаје због суше – рекао је Блаже Јелић.

Семе је, како вели, добио од организатора „Дана лудаја“ и решио да окуша срећу на њиви која се налази на путу између Кикинде и Накова.

Победа је још значајнија јер су на такмичењу учествовали двоструки победник Душан Јанков из Чуруга и апсолутни шампион Милан Десница из Савиног Села.

Задовољан сам и другим местом јер и даље имам континуитет у такмичењу. Многи ће рећи да година није била добра за производњу лудаја, али ја нисам тог мишљења – истакао је другопласирани Јанков чија лудаја је била тешка 264 килограма.

Апсолутни шампион Милан Десница донео је тикву тешку 260 килограма.

Неколико година ишао сам на такмичење у Товарник у Хрватску. Ипак, враћам се такмичењу у Кикинди које је неприкосновено. Зна се да је Кикинда престоница лудаја – додао је Десница.

Рекорд је оборен, али у категорији најдуже лудаје. То је пошло за руком домаћици из места Јарaк Јелени Вукадиновић.

Тиква је дуга 294,5 центиметара. И ми смо изненађени колико је нарасла. Нисмо очекивали победу јер се први пут такмичимо у Кикинди и баш нам се посрећило – са осмехом прича Јелена Вукадиновић.

Другопласирани у овој категорији је Стеван Матић из Земуна који је узгoјио бундеву од 291 центиметра, а трећи је Небојша Жунић из Хртковаца са тиквом дугом 282 центиметра.

Првопласиранима је уручен пехар и награда од 100.000 динара. Друго и треће место награђено је такође пехаром и новчаним делом од 30.000 односно 20.000 динара.

 

  • КОНЦЕРТИ ИСПУНИЛИ ОЧЕКИВАЊА

Концертна дешавања на „Данима лудаје“ отворили су у четвртак кикиндска група „Кум“, „Дивљи кестен“ и Неда Украден. Сви извођачи направили су добру атмосферу тако да ђускања и певања није изостало и поред кише која је упорно падала током првог дана манифестације.

Синиша Пашић („Кум“), наступио је и са „Дивљем кестеном“.

Звезда поп музике Неда Украден истакла је да дуго није гостовала у нашем граду и похвалила публику која је знала и нове старе хитове.

Почаствована сам што сам део „Дана лудаја“. Кикинђани су били фантастична публика која је растерала ове облаке. Често гостујем у Банату, али у румунском делу. Румуни још увек памте славу коју сам имала у Југославији – рекла је популарана поп певачица.

Друге вечери одржани су концерти Кикија Лесандрића и „Пилота“ и Дејана Петровића и „Биг бенда“.

Увек ми је драго када наступам у Кикинди. Овде се осећам као код куће. Већ два пута били смо гости „Дана лудаје“ и Кикинђани нас као публика никада нису изневерили – рекао је Лесандрић.

Са њима је свирао и бивши селектор тениске репрезентације Богдан Обрадовић.

Посебне емоције имам када сам у Кикинди. Враћају ме у младост у време када сам се дружио са вашим садашњим градоначелником Павлом Марковим – сазнали смо од Обрадовића.

Трубе су изазвале посебно одушевљење у публици. Вишеструки победник „Гуче” одушевљен је атмосфером која је владала у Кикинди. Трубачи у равници окупили су и велики број гостију који су долазали и из других градова.

За први наступ у Кикинди ово је више него добро. Максимално смо се потрудили да понудимо Кикинђанима и гостима разноврстан репертоар.Извели смо домаће и светске хитове, свирали смо поп и рок који одлично звуче када их свира труба – рекао је Петровић.

Поп певачица Марина Тадић није изневерила своје фанове на суботњем наступу.

Највећа посета забележена је исте вечери на концерту Зорице Брунцлик и Кемиша.

Ужелела сам се Кикинде и јако сам срећна што сам ове године гост на „Данима лудаје“. Добрих 38 година прошло је од када сам последњи пут певала у вашем граду. Кикинђани су одлични домаћини и веома добра публика, у којој су били и гости из Румуније где често наступам – истакла је Зорица Брунцлик.

Недеља је традиционално вече рока, а на бини је наступио Ван Гог. Звонимир Ђукић, популарни Ђуле, у више наврата многобројној публици се обратио подсећајући на своје везе са Кикиндом.