ЗА НОВИХ ШЕСТ ПРОЦЕНАТА У 2019. ГОДИНИ, СМАЊЕНА НЕЗАПОСЛЕНОСТ У КИКИНДИ

  • ВИШЕ ПОСЛА, МАЊЕ ЉУДИ НА БИРОУ
  • Директорица кикиндске филијале НСЗ Јелена Миторвић на конференцији за новинаре представила извештај о раду ове установе

 

На евиденцији Националне службе за запошљавање на крају 2019. године било је 2941 особа са територије града Kикинде, што је за 195 мање у односу на 2018. године. То значи да је незапосленост смањена за око 6,2 одсто, док на нивоу Севернобанатског округа тај проценат износи 10,6 одсто. Са евиденције кикиндске филијале током 2019. године запослено је укупно 3119 особа. Kако је објаснила директорица кикиндске филијале НСЗ Јелена Митровић, до смањења незапослености дошло је захваљујући спровођењу активних мера НСЗ, али и локалној самоуправи.

Ми не бисмо могли да делујемо уколико немамо коме да упутимо незапослене. Пре 10, 15 година било је далеко више особа на евиденцији, јер привреда није била развијена. Kада погледамо само колико се послодаваца појавило у Kикинди у претходних неколико година, који су отворили нова радна места, сада имамо обрнуту ситуацију где послодавци траже раднике – објаснила је Јелена Митровић. У прилог томе, она је додала да се НСЗ само ове недеље обратило 20 послодаваца који траже раднике.

У циљу смањења незапослености кикиндска филијала НСЗ је у току 2019. године, на основу нациналног акционог плана запошљавања, реализовала низ мера, од којих је део био праћен финансијском подршком, а део не. Запослени у НСЗ су, између осталог, обилазили послодавце, пружали саветодавне услуге, организовали сајмове запошљавања, разне обуке, као и оне за потребе тржишта рада.

Спровели смо пет обука за тржиште рада. То је једна од активних мера за запошљавање, која се сваке године спроводи у филијалама, а циљ јој је да надомести оно што недостаје од профила за тржиште рада. Показало се у прошлој години да смо добро проценили које обуке да организујемо и велики број полазника нам се запослило после обуке – рекла је директорица кикиндске филијале НСЗ.

Kада су у питању мере праћене финансијском подршком, из републичког буџета финансирано је 16 јавних позива усмерених ка послодавцима и незапосленима. Људи су конкурисали за субвенције за самозапошљавање, запошљавање теже запошљивих, јавне радове, субвенције зарада за особе са инвалидитетом без радног искуства, обуке на захтев послодавца, стручну праксу, приправнички програм и друго. Покрајина је, такође, финансирала три јавна позива, док је из буџета Града Kикинде издвојено близу 5,5 милиона динара за јавне радове и стручну праксу.

 

НЕДОСТАЈУ ЛЕКАРИ, ИНЖЕЊЕРИ, ЗАВАРИВАЧИ, ЛИВЦИ, ВОЗАЧИ…

На евиденцији НСЗ дефицитарна занимања су из области фармације, медицине, ветерине, угоститељства, потом возачи аутобуса, дипл. инжењери геологије, машинства, заваривачи, ливци прецизног лива, оператери на ЦНЦ машинама, руковаоци грађевинским машинама. С друге стране, суфицитарна занимања су прериђавач хране и пића, струковни васпитач, аутомеханичар, хемијско-технолошки техничар, матурант гимназије и други.


НАЈВИШЕ НЕКВАЛИФИКОВАНИХ

Највећи број евидентираних у НСЗ је у старосној групи од 55 до 59 година, а када је у питању стручна спрема, највише незапослених, односно 54,5 одсто, неквалификовано је, од којих добар део има непотпуно основно образовање. – То је већ дужни низ година тренд у нашем округу, али за разлику од ранијег периода када смо имали ближе 60 одсто незапослених неквалификованих особа, сада је то смањено. Овај проценат је смањен и због спровођења мере функционално образовање одраслих, којом смо колико-толико побољшали квалификациону структуру незапослених на нашој евиденцији – објаснила је Јелена Митровић, директорица кикиндске филијале НСЗ.