ВРЕДНЕ ДОНАЦИЈЕ ЦРВЕНОМ КРСТУ

ОБНОВЉЕНО ДАВАЊЕ КРВИ

Црвени крст Кикинде у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине у понедељак је организовао прву акцију добровољног давалаштва крви од када је у нашој земљи проглашено ванредно стање

Солидарности не мањка у тешким временима. Недавно основана организација „Invisible”, односно „Невидљиви”, прикупила је 80.000 динара који су утрошени за помоћ најугроженијима.
-Иницијатива за оснивање удружења потекла је из чињеница да су породице које и иначе живе на рубу егзистенције и на маргини су друштва, сада додатно угрожене и да им је помоћ потребна. Седиште Удружења је у Кикинди, али имамо партнере и из других држава – рекао је Борислав Чубрило, председник Удружења „Invisible”.
Основна идеја је да се најугроженијим породицама обезбеде храна и средства за хигијену. У првој транши пакете је добило 28 породица, а ове недеље добиће их још 28 домаћинстава.
-У пакету има довољно намирница за месец дана, а ову прилику користим да позовем све грађане и привредне субјекте да помогну колико могу – напоменуо је Чубрило.
Помоћ су упутили „Ротари” клуб из нашег града, Пожаревца, Београда и Амстердама.
Данијела Бјељац, секретарка Црвеног крста, захвалила је на донацији
-Помоћ добијају вишечлане породице са децом, социјално угрожени, болесни и особе са инвалидитетом. Одабир је направљен у Црвеном крсту – рекла је Данијела Бјељац.
Од понедељка до среде дељени су ланч-пакети за кориснике Народне кухиње на селима и у граду. У понедељак је после месец дана паузе организована акција добрвољног давања крви.
-Предузели смо све мере да избегнемо гужве. Даваоци су позивани путем СМС сервиса. Важно је да имамо стабилне резрве крви. Поштовали смо све здравствене превентивне мере, јер је важна како безбедност запослених у Служби за трансфузију, тако и давалаца – прецизирала је Данијела Бјељац.
Уз све мере предострожности дезинфекцију, ношење заштитних маски и рукавица Црвени крст Кикинде у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине у понедељак је организовао прву акцију добровољног давалаштва крви од када је у нашој земљи проглашено ванредно стање. Др Србислава Дрндарски, начелница Службе за трансфузију истиче да је све протекло у најбољем реду.
-У Општој болници немамо већих проблема у снабдевању крви с обзиром на то да су и потребе смањене. Ипак, крв има свој рок трајања који нешто више од месец дана увек наглашавам да је јако важно да се резерве обнављају. Стога је и ова акција од велике важности- рекла је др Србислава Дрнадрски и поручила да је увек добро да имамо довољне количине Рх негативних и других крвних група.