ВИСОКА КАЗНА ИСПЛАЋЕНА ЗБОГ КОРИШЋЕЊА ЗАБРАЊЕНИХ ПЕСТИЦИДА

  • ПЛАТИО 400.000 ДИНАРА ЗБОГ ТРОВАЊА ЖДРАЛОВА
  • Пољопривредник из Црне баре на својој њиви користио недозвољена средства, којим је, доказано, отровано најмање пет птица заштићене врсте

 

Одлуком Основног јавног тужилаштва у Кикинди, Д.Ч. (57) из Црне Баре, надокнадио је штету за убијање строго заштићене птице ждрала употребом карбофурана, недозвољеног пестицида, на својој њиви. Надокнада у износу од 400.000 дин плаћена је Покрајинском заводу за заштиту природе, након што је ова институција доставила овом Тужилаштву захтев за исплату одштете.

Покрајинска инспекција за заштиту животне средине у августу 2016. године поднела је кривичну пријаву против Ч.Д. због кривичног дела убијања строго заштићених врста птица, а у истом периоду против исте особе пријаву је поднела и Фитосанитарна испекција, због кршења Закона о средствима за заштиту биља. Почетком априла прошле године, током инспекцијске контроле коју су заједно спровеле две инспекције по пријави Покрајинског завода за заштиту природе, у атару Новог Кнежевца нађено је пет мртвих ждралова у јарку поред њиве која је у власништву Ч.Д.

На њиви су били свежи поници кукуруза, од којих су неки били ископани из тла. По исказу Ч.Д., претходног дана он је на својој и суседној њиви затекао ове мртве птице и бацио их у оближњи канал.

Велика штета- велика и казна

Токсиколошка анализа лешева ждралова доказала је да су они угинули од високотоксичне концентрације пестицида карбофурана у храни. На терену је Фитосанитарна инспекција Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде узела и узорке поника кукуруза, и утврђено је да поници са њиве Ч.Д.-а садрже високотоксичне концентрације истог овог отрова. Ч.Д. је сејао семе кукуруза које је претходно било третирано карбофураном. Тек исклијале биљке са остацима семена јато ждралова је појело, након чега су на лицу места угинули. Тужилаштву у Кикинди је одбацило кривичну пријаву против осумњиченог, одредивши меру одложеног гоњења („опортунитет“), на основу кршења Закона о средствима за заштиту биља, делимично уваживши одштетни захтев Покрајинског завода за заштиту природе.

Покрајински завод за заштиту природе ће износ одштете утрошити на пројекат заштите исте ове врсте птице. Јесења и зимска јата ждралова који се задржавају у Србији, првенствено у и у околини Специјалног резервата природе „Слано Копово“, биће храњена свежим кукурузом. Како каже Марко Туцаков, орнитолог у овом заводу, ждралови током свог јесењег задржавања и ноћења око Сланог Копова у великој мери зависе од кукуруза који проналазе на тарупираним њивама у широј околини, те ће им додатна исхрана помоћи да успешно преживе и са залихама енергије наставе јесењу сеобу.

Још једном апелујемо на пољопривреднике да ни из којег разлога не купују нити користе Фурадан, Карбодан нити било који други пестицид који садржи активну материју карбофуран. Коришћење ових пестицида, као и њихов промет, строго су забрањени и повлаче за собом велике законом предвиђене казне – каже Туцаков.


КАРБОФУРАН

Карбофуран је активна материја инсектицида који се у Србији некада продавао на слободном тржишту, али је управо због своје велике токсичности, и у складу са прописима Европске уније, повучена његова дозвола за увоз крајем 2013. године, док га на тржишту нема од средине 2014. Упркос томе, велики број строго заштићених врста птица и сисара отрован је у последњих десет година овим инсектицидом, јер се он још увек користи. Постоје залихе код појединих приватних и правних лица које се баве пољопривредом, а на интернету је распрострањено трговање кријумчареним карбофураном из земаља у којима се још употебљава.