ВЕЛИКОСЕЛСКИ ДАНИ У ЗНАКУ ВИШЕБОЈА

  • УКОРЕЊЕНИ ДУХ ВИТЕШТВА

 

Од петка до недеље организовани су „Великоселски дани“, а у суботу је Банатско Велико Село било домаћин 9. „Крајишког вишебоја“ који је окупио седам екипа. Испред Завичајне куће, стамени момци надметали су се осам дисциплина међу којима су биле скок увис и скок удаљ из места, обарање руку, повлачење штапа, ходање по брвну кличка, трчање у џаковима. Како је овогодишњи вишебој посвећен недавно настрадалом Николи Ковачевићу из Банатског Карађорђева, учеснику вишебоја од првог дана, није било дисциплине- пењање уз стожину у којој је сваке године освајао прво место, рекао је Јован Ступар из Удружења „Крајишки вишебој“.

Поставили смо личку капу на стожину како бисмо се сетили нашег великог пријатеља који прерано изгубио живот. Имамо одличну сарадњу са свим удружењима који негују нашу крајишку традицију јер нам је жеља да се не забораве наши корени и преци. Вишебој је имао хуманитарни карактер, тако да смо успели да прикупимо средства како за Николину породицу, тако и за лечење петогодишње Калине Радновић  – истакао је Ступар.

Организатори манифестације су МЗ Банатско Велико Село, удружење „Крајишки вишебој“, а подршку је пружила и локална самоуправа. Миодраг Булајић, члан Градског већа, поздрављајући присутне истакао је да је вишебој витешко такмичење.

Ово је специфичан и препознатљив догађај који заокупља велику пажњу. Великоселци чувају традицију и показују бригу о коренима. Надметање, осим што представља демонстрацију снаге, негује спортски дух, а Крајишници су људи који знају да се суоче са изазовима и проблемима – додао је Булајић.

Учествовале су екипе из Пригревице, Апатина, околине Сомбора, Селеуша, Банатског Карађорђева и Банатског Великог Села.

Пехар који је додељен за дисциплину надвлачење коноцпа припао је екипи „Џими комерц“ из Пригревице, друго место освојилла је „Колубара“, а треће „Николини другари“.

У овиру прославе Дана села, Удружење жена „Великоселке“ као и сваке године уручиле су осам беби-пакета породицама у којима је рођена принова. Осим тога даровале су најуспешније ђаке ОШ „Славко Родић“. Одржано је и пето такмичење „Деца таленти“.