УЗГОЈ ДИЊА ЗАХТЕВА ТОПЛО ВРЕМЕ И ПЕСКОВИТО ЗЕМЉИШТЕ

  • КВАЛИТЕТ ОПРАВДАВА ЦЕНУ

Томислав Рођен, пољопривредник из Кикинде, ове године засновао је производњу диња на парцели од једног јутра. Каже да је земља у појединим деловима кикиндског атара идеална за узгој ове културе.

Узгој диње била је дугогодишња традиција у овом делу Баната, али je са доласком нових технологија нестала и производња. Игром случаја и срећом, млади пољопривредници поново заснивају парцеле под дињом. Година за дињу није била идеална због кише и хладног времена, тако да нам је први расад који смо засадили пропао – каже Томислав Рођен.

rodjen dinje
Томислав Рођен

Дињи треба песковито земљиште на парцели која је заштићена од ветра, a земљиште на којем је Рођен посадио, процењено је као квалитетно за ову врсту узгоја. Препоруке стручњака су да земља буде песковита јер пружа већу топлоту. С друге стране на песковитим земљиштима неопходно је више наводњавања. Производња диња је захтевна јер ју је веома тешко сачувати док не сазри. У односу на лубеницу, дињу је неопходно много више прскати, а са третманима се не сме каснити. Наш саговорник истиче да су препарати који се користе углавном на биљној бази и да прати каренцу јер му је важно да они који од њега купе дињу, добију добар производ.

Расад диње је сопствени узгој и са овим послом почиње се око 1. априла. Расад се узгаја у пластенику.

Са садњом расада почели смо половином маја, али у том периоду било је доста кишних и хладних дана. Берба је почела 15. јула и она је каснила због лоших временских услова, без обзира на то што сам посејао ране сорте диње. Имам две сорте диње, које су новина на нашем тржишту. Без обзира на то што нису крупне, диње су јако слатке. Реч је о сорти „галија” и иако купци у први мах траже крупне диње, када их пробају врате се поново – додаје овај пољопривредник.

Рођен каже да није задовољан овогодишњом ценом диње које продаје од куће. Иако је цена дињама пала и на 30 динара по килограму, Рођен их продаје по цени од 50 динара, коју не жели да спушта, због, како каже, квалитета и свежине производа. Ипак, наглашава, да све што убере успе и да прода.

На питање како је купцу најлакше да препозна да ли је диња зрела наш саговорник каже, да се најлакше препозна по боји, јер када је диња зрела њена кора је жута. Унутрашњост зависи од сорте. Унутрашњост ананас диње је бела, а сорте „галија” је црвена.

Берба диње траје до краја августа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *