У ИЂОШУ НАЈВЕЋА ПАРЦЕЛА ПОД АРОНИЈОМ

  • ЛЕКОВИТА ЦРНА БОРОВНИЦА
  • Лековита својства ароније су многобројна. Прочишћава крв, ублажава главобољу, снижава повишен крвни притисак, поправља имунитет…

 

Због многих лековитих својстава ароније, све је више оних који се опредељују за узгој ове биљке, а на парцелама породице Гецић у Иђошу, аронија је засађена на иницијативу млађих млађих чланова домаћинства.

Засадили смо двогодишње биљке, а саднице су неро. Ово им је пета година и након овог периода видећемо како ће се даље развијати. Аронија, или црна боровница, иначе потиче из Русије, из Сибира. Код нас се веома добро развија и подноси наше временске услове – каже Ненад Гецић, произвођач ароније.

Аронија заузима 10 ари и ово је једна од највећих парцела у атару Кикинде на којој се узгаја ова биљка. Пласман робе није обезбеђен, а прошлогодишњи род био је око 100 килограма.

GECIC
Ненад Гецић

Прошле године смо цедили сок од ароније, али га је било мало. Ове године инвестирали смо у бушење бунара, јер биљка тражи пуно воде – додаје Гецић.

Бунар је избушен на дубини од 41 метра, а Ненад напомиње да размишља и о куповини система кап по кап.

Како каже, највећи проблем имају да обране аронију од рутаве бубе која се појави када биљка цвета. Када се то дешава тада, увек неко од чланова породице дежура на парцели од ујутро до увече. Биљка се прска препаратом који штети само рутавој буби.

Аронија се сваке године обнавља и расте. Ове године вегетација се завршила месец дана раније, а плодови се ручно беру. Обично Гецићи организују радну акцију у којој учествују сви чланови домаћинства.

За месец дана почећемо бербу. Плод је мало ситнији од боровнице и лепог је и пријатног укуса. У селу се сви распитују за аронију јер је никад нису видели, сви питају шта је, а неколико њих засадило је биљку у баштама – додаје наш саговорник.

Осим ароније, на парцели се налази и два реда шпалира, као и воћњак. Све то је за кућну употребу за пекмез и ракију.

У парцелу је до сада уложено око три хиљаде евра. Једна садница је пет евра, а Гецићи их имају 300. Један бусен да око три килограма рода, а Гецићи су купили муљару и пресу за прављење сока и још им предстоји улагање у пастеризатор како би производња била заокружена.

Кажу да је аронија здрава и да је добро пити по једну чашицу сваког јутра, што и радимо. Добра је за опуштање и за боље здравствено стање читавог организма – каже Гецић.

Аронија се сматра 100 одсто еко-производом и све је траженија . Лековита својства ароније су многобројна, а најпознатија су да подстиче циркулацију, прочишћава крв, ублажава главобољу и мигрену, снижава повишен крвни притисак, поправља имунитет организма.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *