ТРЕЋУ ГОДИНУ ЗАРЕДОМ ОБЕЛЕЖЕНА ГРАДСКА СЛАВА, ЛЕТЊИ СВЕТИ НИКОЛА

  • КРСНА СЛАВА СЛАВНОГ ГРАДА
  • У присуству великог броја грађана, јуче је у Храму Светог оца Николе, литијом и свечаношћу у Градској кући обележена крсна слава. – Уважавајући нашу традицију, ми смо поставили важне и смеле планове– рекао домаћин славе, градоначелник Павле Марков

 

 

Литијом, резањем колача, свечаним пријемом и избором најбољег славског колача обележена је слава Града Кикинде, летњи Свети Никола, јуче, 22. маја. Предвођена свештеницима Српске православне цркве, функционерима локалне самоуправе, гостима из Амбасаде Руске Федерације и неколико стотина грађана, литија се, почевши код Цркве Светог оца Николe кретала градским тргом и централним улицама. У наставку обележавања славе уприличено је свечано резање славског колача у присуству многобројних гостију у Градској кући. Домаћин славе, градоначелник Кикинде Павле Марков истакао је да иза обележавања славе стоји поштовање дуге и богате традицијe.

У томе видимо и нашу будућност. Народи који не знају за своју прошлост свакако да не могу пуно тога да очекују од своје будућности. Уважавајући нашу традицију, ми смо поставили важне и смеле планове. Полако али сигурно ти планови се обистињују. За било какво остварење боље будућности, бољег живота, важан је константан, самопрекоран рад и заједништво – поручио је градоначелник честитајући славу свим суграђанима.

Градска слава уједно је и храмовна слава Цркве Светог оца Николаја, која ове године обележава 250 година од изградње. Након свечаног резања колача, jереј Никола Мишковић честитао је славу присутнима и посебно истакао то што је Градска кућа добила икону.

Ова кућа је дочекала да након 250 година добије своју славску икону. Сви знамо шта је слава код нас Срба и колико нам она значи. Кућа без иконе није кућа, а Градска кућа од сада слободно можемо рећи да је и наша кућа – рекао је јереј Мишковић.

Овогодишњи кум славе био је покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић, рођени Кикинђанин. Како је рекао, изузетна му је част што је позван да буде кум славе.

Врло је значајно прослављати славу. Када су хтели да уништавају нас Србе, спаљивали су мошти наших светаца сматрајући да ће тиме да нам униште дух. По предању, сматрали су да ми црпимо снагу из наших светаца – рекао је Галић и додао да сматра да је изузетно добро што Град обележава славу.

Летњи Свети Никола празник је посвећен преносу моштију Светог оца Николаја – Мириклијског чудотворца. Град Кикинда након вишегодишње паузе обновио је обележавање славе града 2017. године.

ТРЕЋА КРУНА СЛОБОДАНКИ

У организацији Градске управе одржано је и такмичење за израду најбољег славског колача. За разлику од претходних, ове године, поред награде за најбољи колач додељена су и признања за најбољи изглед и најбољи ускус колача. Слободанка Радак трећу годину заредом направила је најбољи славски колач, према оцени стручног жирија. Трострука шампионка приликом уручења награде признала је да је изненађена.

Нисам се надала, али знам свој квалитет. У питању је посебна технологија, од мојих сестара, маме, а нешто сам убацила и своје. То не може да се пренесе другоме, траже ми рецепт, али не могу да дам. Та традиција остаје у кући – истакла је Слободанка Радак. Најускунији колач направила је Бранка Ратић, док је најлепши умесила директорица Културног центра Тања Ножица. На такмичењу је, ове године, било пријављено 14 колача.