„ТОЗА МАРКОВИЋ“ ИЗБЕГЛА БАНКРОТ И ДОБИЛА ШАНСУ ЗА ОПСТАНАК

  • НОВИ ПОЧЕТАК У ГОДИНИ ЈУБИЛЕЈА
  • Пред радницима „Тозе Марковић” су бољи дани и веће зараде, најавио је председник синдикалне организације Зоран Средојев

 

Две године након што је у фабрици „Тоза Марковић” проглашен стечај и после многобројних рочишта у Привредном суду у Зрењанину, протекле недеље усвојен је план реорганизације некадашњег кикиндског гиганта. Највећи повериоци, на последњем рочишту, гласањем за овај документ решили су да пруже још једну шансу кикиндској фабрици црепа у којој би у супротном био проглашен банкрот.

Председник Независног синдиката у овој фабрици Зоран Средојев каже да је задовољан постигнутим и наводи да је добијена шанса за 605 запослених који ће остати на својим радним местима и бити у могућности да зарађују лични доходак.

Zoran Sredojev
Зоран Средојев

Три највећа повериоца фабрике су „Србијагас”, „Ерсте банка” и „Банка Интеза”. До позитивног исхода дошло је услед великог залагања „Србијагаса” који је преузео велики терет дуга на себе – истакао је Зоран Средојев. Он је навео да се пуноснажно решење очекује половином јуна, када ће фабрику почети да води нови менаџмент који ће бити задужен за фирму која из акционарског друштва прелази у друштво ограничене одговорности.

Након што фабрика изађе из стечајног поступка, радници се могу надати и бољим зарадама јер престаје да важи одредба да сви примају минималац. Најпре очекујемо враћање на стару систематизацију и зараде које смо имали пре покретања стечаја – додао је Средојев.

 

Према његовим речима, запослени би требало да примају пет до седам хиљада динара више него сада, а када се на то додају ноћни и прековремени рад, путни трошкови, долази се до суме од око десет хиљада динара.

Део новог менџмента је већ у фабрици, а нови генерални директор „Тозе Марковића” биће Владимир Илић. Његов први задатак биће да се дуг према „Србијагасу” претвори у акције, чиме ће ова фирма постати већински власник фабрике црепа у Кикинди.

toza

„Србијагас” постаће власник 66 одсто компаније, а две недеље након правоснажности судског решења биће исплаћен дуг према радницима и локалној самоуправи. План реорганизације предвиђа да на неодређено време буде запослено 260 радника, а како из будућег менаџмента најављују, у фабрици ће имати потребу и за додатном радном снагом, односно сезонцима.

Око 20. јуна покреће се друга линија за производњу плочица и тада ће у фирми бити максималних 630 радника. Изласком из стечаја важи закон о раду, тако да радницима припада пун износ путних трошкова и топли оброк, што није било исплаћивано у стечају, а о чему нам предстоји разговор са синдикатом – напомиње Владимир Илић и додао да фабрику очекује и ребрендирање поводом јубилеја од 150 година постојања. Према његовим речима, досадашња подршка локалне самоуправе и државе била је драгоцена

Ово је шести предлог плана реорганизације од када је фабрика „Тоза Марковић” у стечају од априла 2014. године. Сам документ предвиђа отплату свих дугова фабрике у наредних десет година. И најмањи и највећи повериоци биће исплаћени у стопроцентном износу. Грејс период отплате дуга почиње наредног месеца, траје годину дана, и у том периоду се плаћају камате на дуговања. Дуговања фабрике су 50 милиона евра од чега је 20 милиона дуг „Србијигасу”, а процењена вредност фабрике је 22 милина евра.


ЗАРАЂИВАЛИ И У СТЕЧАЈУ

Владимир Илић, који ће на дужност директора ступити у другој половини јуна, каже да су власници који су купили „Тозу”, неодговорним пословањем довели да дуг фабрике буде четири пута већи од вредности капитала и да је било проблем доказати повериоцима да фабрика може да опстане.

Резултати пословања фабрике у стечају показали су да фабрика може да оствари добит и плати дуговања.

После истека једногодишњег грејс периода, поред редовног измиривања свих трошкова, компанија ће бити у обавези да банкама исплаћује око 750.000 евра квартално. Уколико фабрика не буде могла да сервисира цео дуг могуће је, након грејс периода, обавити додатну конверзију дуга. Фабрика има производ које има потражњу на тржишту и цреп и плочице тражене су у региону – навео је Илић и додао да је у стечају фабрика остваривала добит од милион, милион и по евра.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *