СВЕТИ ХРИСТОВИ АПОСТОЛИ

Један од четири вишедневних годишњих постова у нашој Цркви, посвећен је Христовим ученицима и апостолима. Овај пост је везан за Васкрсење Христово, и његова дужина трајања зависи од датума када пада Ускрс. Ако Ускрс пада рано, онда Петровски пост може да траје као и ускршњи, а уколико Ускрс пада почетком маја, Петровски пост траје свега десет дана. Углавном, овај пост увек пада недељу дана после Духова.

Ко су Христови апостоли? О избору Христових ученика апостол и јеванђелист Лука пише: „А догоди се у оне дане да изађе на гору да се моли; и проведе сву ноћ у молитви Богу. И кад би дан, дозва ученике своје, и изабра од њих дванаесторицу које и апостолима назва: Симона кога прозва Петром и Андреја брата његова, Јакова и Јована синова Заведејеви, Филипа и Вартоломеја, Матеја и Тому, Јакова Алфејева, и Симона званог Зилот, Јуду – Тадеја Јаковљева и Јуду Искариотског који га издаде” (Лк.6, 12 -16).

 1. VII Апостол Петар – рођен је у селу Витсаиди на обали Генисаретског језера. Бавио се риболовом. Христос му је уместо Симон, дао име Петар што значи камен – и на том камену Господ је саградио Цркву своју.

За време цара Нерона осуђен је на смрт распећем на крст.

 1. XII Свети Андреј Првозвани – Брат Петров који се такође бавио риболовом. Прозваним се назива због тога што га је Христос првог од апостола позвао. Био је велики проповедник јеванђеља Христова, који је многе привео Цркви. Попут свог брата Петра, распет је на крсту 62. године.
 2. IV Свети апостол Јаков – Син Заведејев и Саломије, ћерке праведног Јосифа. Био је један од тројице апостола који се удостојио да види преображеног Господа. Проповедао је навише по Шпанији, а 45. године Јевреји га лажно оптужише. Посечен је мачем у Јерусалиму.
 3. X Свети апостол и јеванђелист Јован – Брат апостола Јакова који се заједно са братом и оцем бавио риболовом. Када га је Христос позвао, оставио је све и кренуо за Њим. Удостојио се да види преображеног Господа, да напише јеванђеље и да преузме бригу о Пресветој Богородици. Једини је он од свих апостола умро природном смрћу у стотој години.
 4. XI Свети апостол Филип – Родом из Витсаиде као Андреј и Петар, а по позиву Христа одмах се одазвао и кренуо за њим. По силаску Светога Духа на апостоле, ревносно је проповедао јеванђеље по Азији и Грчкој. После многих чуда, незнабошци га ухватише и разапеше на дрво.
 5. VI Свети апостол Вартоломеј – Један од дванаесторице заједно са Филипом проповедао је јеванђеље по Азији, потом у Индији и Јерменији где је и скончао мученички. Заједно са Филипом је распет, али како се земља потресе и прогута злог судију, народ у страху потрчи и скуну апостоле. Вартоломеј преживи, и настави проповед да би га касније опет распели, а затим га посекли.
 6. XI Свети апостол и јеванђелист Матеј – Син Алфејев и најпре цариник. Као таквог Господ га виде у његовом дому, и ту одушевљен истином Спаситеља крене за Њим. Један је од четворице јеванђелиста. Био је мучен, да би на крају, стављен у ковчег био бачен у море, који је провиђењем Божјим, епископ Платон извукао и чесно сахранио.
 7. X Свети апостол Тома – Један је од дванаест великих апостола који је исказао сумњу да је Христос васкрсао. Охрабрен Христом проповедао је ревносно по Индији, где утврди Цркву Христову. Због дела Томиних, огорчени кнез посла пет војника који га прободоше.
 8. X Свети апостол Јаков Алфејев – Син Алфејев и рођени брат Матеја јеванђелисте, проповедао је јеванђеље у Елефтеропољу, потом и у Мисиру. Речима и делима сведочио је васкрслог Христа, а изобличавао незнабошце. Разјарени противници разапели су на крст светог апостола .
 9. IV Свети апостол Симон Зилот – Родом из Кане Галилејске на чијој је свадби Христос начинио своје прво чудо, претворивши вино од воде. Видећи ово чудо Симон по самој свадби остави све и крене за Господом. Проповедао је јеванђеље у Африци где је и распет на крсту.
 10. VI Свети апостол Тадеј – Јуда – Син праведног Јосифа и Саломе, а брат Јакова званог брата Господњег. Због тога што је био још један Јуда – издајник, назива се у јеванђељу Јуда не Искариотски. Проповедао је по Јудеји, Самарији, Галилеји, а распет је на крсту.

Апостол Јуда – овај Христов апостол издао је свога Учитеља и Господа за 30 сребреника, а затим увидевши грех обесио се. Уместо њега, од седамдесторица, апостоли коцком изабраше Матију.

Проповедао је у Јудеји, а потом у Етиопији. Анан, онај који је убио и апостола Јакова, осудио је и апостола Матију на смрт каменовањем – 22. VIII.