СКУПШТИНА САВЕЗА ПОТОМАКА РАТНИКА 1912- 1920.

  • КИКИНДИ ДОНОСЕ „БЕСМРТНИ ПУК”
  • Руска амбасада акредитовала је наш град за организовање јединствене манифестације у знак сећања на жртве у борби против фашизма

 

Свечано и радно било је у уторак на Годишњој скупштини Градског одбора Савеза потомака ратника Србије 1912- 1920. године.

Актуелни председник Милан Зорић поднео је извештај о раду у претходном периоду, Иван Кљајић говорио је о раду Надзорног одбора, а Владимир Живанкић о Суду части. Закључено је да је Савез значајно повећао бројност активности, али и утицаја у друштву, што је, поред осталог, резултирало подизању споменика погинулим и несталим Кикинђанима на градском тргу, што је било једно од централних залагања СПРС 1912-1920.

Да је ово удружење израсло у организацију која је надалеко чувена и поштована, говори податак да ће ове године захваљујући ангажовању људи из СПРС 1912-1920. Кикинда бити први град у Војводини у којем ће се у мају одржати марш „Бесмртни пук”. Организација овог догађаја, са акредитацијом Руске амбасаде, биће поверена управо Савезу, у сарадњи са локалном самоуправом, без чије помоћи, како је више пута наглашено, много тога не би било реализовано.

Гости на Скупштини били су представници СУБНОР-а, Савеза резервних војних старешина, полиције, оба извиђачка одреда и други пријатељи и сарадници СПРС 1912-1920. Сви присутни, међу којима и редакција „Нових кикиндских новина”, добили су захвалнице и друга признања, а највећа су додељена председнику Независног синдиката полиције Велимиру Барбулову (признање „Завет“), као и Здравку Љиљку, Војину Убипарипу и Сави Орељу, којима су додељене споменице.

Председник кикиндског одбора Милан Зорић, недавно је именован за првог човека СПРС 1912- 1920. у Војводини.


ДОСТОЈНИ ПРЕДАКА

У складу са могућностима, чланови ГО СПРС 1912-1920. и ове године ће присуствовати бројним обележавањима значајних датума из историје и државним церемонијама поводом сећања на Велики рат. На достојан начин у Кикинди је током прошле године обележен век од ослобођења у Другом светском рату, чему је ово удружење дало посебан допринос, закључено је на Скупштини.