СКУПШТИНА САВЕТА ЕВРОПЕ ДОДЕЛИЛА ВЕЛИКО ПРИЗНАЊЕ НАШЕМ ГРАДУ

  • „ЕВРОПСКА ДИПЛОМА” КИКИНДИ
  • Кикинда се на овај начин сврстава на листу градова који су потврђено активни на развијању европских процедура и вредности, што је ставља на мапу локалних самоуправа које ће бити препознате као повољно окружење за пословање, међународне пројекте и сарадњу на свим осталим нивоима- рекао градоначелник Павле Марков

 

Парламентарна скупштина Савета Европе одлучила је да Кикинда ове године буде добитник једне од најпрестижнијих награда, „Европске дипломе”. У Европском парламенту у Стразбуру 29. септембра уприличена је свечаност поводом уручења признања градовима који су ове године имали ту част да буду одабрани од стране Парламентарне скупштине Савета Европе.

Поред градова из Немачке, Грчке, Италије и Пољске, Кикинда је прошлог месеца од стране Европског парламента добила обавештење о добијању овог изузетног признања уз посебне честитке на раду у области промовисања европских вредности и европске сарадње. Оно што је издвојило Кикинду је интензиван рад на пољу међународне сарадње као и рад на братимљењу међу европским градовима.

„Европска награда” је највеће признање које се додељује градовима широм Европе, а датира још из 1955. године, кад је покренуо Савет Европе. Добијање „Европске дипломе” је први корак ка достизању овог највишег признања. Не постоји фаворизација градова у односу на величину, већ се искључиво гледају испуњени критеријуми, који подразумевају промоцију европских вредности, интернационалну сарадњу, рад на пољу братимљења градова, историју братимљења, културне, едукативне, спортске и друге размене као и сарадњу са градовима Европе генерално.

Овим поводом градоначелник Кикинде Павле Марков рекао је да добијање овог престижног признања Савета Европе за Кикинду представља огромно признање за деловање на пољу међународне сарадње и разумевања европских вредности.

Кикинда се на овај начин сврстава на листу градова који су потврђено активни на развијању европских процедура и вредности, што је ставља на мапу локалних самоуправа које ће бити препознате као повољно окружење за пословање, међународне пројекте и сарадњу на свим осталим нивоима.

Кикинда је увидела сопствени потенцијал, као гранични град, за бројне могућности које може да оствари у сарадњи са иностраним партнерима, где је добијање ове награде велики корак у том процесу. Добијање „Европске дипломе” јесте јасан сигнал свим иностраним партнерима и потенцијалним инвеститорима да је ово град у који треба улагати и са којим треба сарађивати, јер је препознат од стране Савета Европе као потенцијал за све врсте међународних активности.

Поред тога, Кикинда аутоматски постаје члан Асоцијације градова добитника, која броји више од 300 чланова, који се једном годишње окупљају, јачају међусобне везе, размењују искуства и креирају заједничке пројекте у области економије, културе, образовања, што је јединствена прилика за директну сарадњу коју немају много већи градови у Србији и Европи генерално – рекао је градоначелник Павле Марков.

Кикинда је на овај начин постала тек други град у Србији који улази у процес за добијање овог највишег признања, што је од националног значаја, док је са друге стране, добила прилику да постане члан Асоцијације градова добитника, што омогућава даљу сарадњу у циљу промовисања европских вредности и заједничких пројеката.


ЗАСЛУЖАН СВАКИ ГРАЂАНИН

Градоначелник Павле Марков истиче да је сваки грађанин Кикинде заслужан за добијан је овог вредног признања:

Желео бих овим путем да честитам свим Кикинђанима на добијању, за све нас, важне награде. Ова награда је награда свим грађанима Кикинде јер је сваки грађанин свој део вредности уткао у ову награду и довео до тога да Кикинда буде препозната много шире, на простору који обухвата целу Европу. Све вредности које гаји сваки Кикинђанин на овај начин показале су се исправним. Још једном честитам свим грађанима Кикинде и надам се да ћемо и у будућности бити носиоци овако важних награда.