ПРВЕ ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ МЕЂУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА ОРКЕСТАРА

„ФЕНОК“ У ПУНОЈ ЛЕПОТИ

 

  • У дворишту Курије наступили оркестри из Србије, Црне Горе, БиХ, Бугарске и Румуније

 

У организацији АДЗНМ „Гусле“ одржан је Међународни фестивал оркестара. Јубиларни, 20. ФЕНОК окупио је госте из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Бугарске и Румуније, а прве концертне вечери наступили су Велики народни оркестар „Гусала“, певачка група Етно- кампа и КУД-а „Мијат Машковић“ из Колашина, оркестар са Музичке академије Западног универзитета у Темишвару. Госте и присутне поздравио је Младен Богдан, председник Скупштине града, а овом догађају присуствовали су и градоначелник Никола Лукач и чланица Градског већа Милена Живков.

Драго ми је што можемо да будемо добри домаћини гостима из региона и суседних земаља. И њихов и наш циљ је заједнички, а то је очување традиције. Овај фестивал важан је културни догађај и на прави начин промовише наш град. „Гусле“ имају дугу традицију, а локална самоуправа је ту да подржи овакве фестивале који окупљају велики број суграђана – истакао је Младен Богдан.

Професор Лавинијус Николајевич из Темишвара истакао је да са „Гуслама“ он и његове колеге са Музичке академије негују дугогодишњу сарадњу.

Очување језика, традиције и културног наслеђа је најважније у свакој земљи. Веома се радујем што смо гости ФЕНОК-а који се одржава у делу Србије у ком сви подједнако свирају и певају српске, румунске и мађарске мелодије. У будућности се надамо још бољој сарадњи, заједничким концертима како у Кикинди, тако и у Темишвару – напоменуо је Николајевич.

Од Давора Седларевића, уметничког руководиоца из КУД „Мијат Машковић“ из Колашина, сазнајемо да заједнички са „Гуслама“ раде на важном пројекту.

Наше друштво ради у склопу Центра за културу и у фокусу нам је да заштитимо нематеријално културно наслеђе. Уз помоћ „Гусала“ радимо на популаризацији културног добра, традиционалних игара колашинског краја. Овај пројекат специфичан је по томе јер је одједном заштићено 14 традиционалних игара које су извођене искључиво уз песму или ритам корака. Исту ствар „Гусле“ су урадиле са игром мало коло. Осим тога, по узору на кикиндски етно- камп ми организујемо камп у Колашину – прецизирао је Седларевић.

Зоран Петровић, директор АДЗНМ „Гусле“, додао је да је две деценије Међународног фестивала оркестара донело добробит како Друштву, тако и самом граду.

Почели смо као Међународни фестивал народних оркестара, али како су године пролазиле убацивали смо и нове форме. Током 20 година између 120 и 140 ансамбала учествовало је на ФЕНОК-у. Имали смо огроман број солиста како из земаља из окружења, тако и са даљих дестинација попут Русије, Турске и Шведске. Ово је изванредан фестивал који је показао своју виталност и одрживост – казао је Петровић.

До краја фестивала наступили су и Саша Петровић, женска певача група „Гусала“, солисти, као и оркестар из Румуније. Концерт су одржали оркестар „Биг бенд“ из Зрењанина и рок група „Ворд ап“.