ПОТОМЦИ РАТНИКА ИЗ КИКИНДЕ ПРИСУСТВОВАЛИ ОБЕЛЕЖАВАЊУ ВИДОВДАНА НА ГАЗИМЕСТАНУ

  • КОСОВО ЈЕ СРЦЕ СРБИЈЕ
  • Патријарх Иринеј рекао да битка из 1389. године, и све њој сродне битке, нису ништа друго до сведочанства о жртвовању себе и онога што је пролазно, за оно што је вечно и божанско

Делегација кикиндског Градског одбора Савеза потомака ратника Србије 1912-1920. године, у времену од 27. до 30. јуна, налазила се у вишедневној посети јужној српској покрајини Косову и Метохији, где је присуствовала обележавању празника Видовдана.

Обележавање празника започело је у Грачаници, светом архијерејском Литургијом у порти истоименог манастира, коју је служио патријарх српски господин Иринеј уз саслужење владика Танасија и Теодосија, као и свештенства и монаштва рашко-призренске епархије.

Поред великог броја пристиглих гостију из свих крајева Србије, Републике Српске, Хрватске и Црне Горе, светој Литургији су присуствовали престолонаследник Александар Карађорђевић, принцеза Катарина, као и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић који је након Литургије уручио медаље епархије рашко-призренска „Мајка девет Југовића“ и новчану помоћ, мајкама са четворо и више деце.

Централни видовдански догађај на Косову и Метохији одржан је на Газиместану, где је Патријарх српски Иринеј служио парастос страдалим српским јунацима у Косовској бици 1389. године.

Патријарх српски г. Иринеј је у беседи након парастоса рекао да битка из 1389. године, и све њој сродне битке, нису ништа друго до сведочанства о жртвовању себе и онога што је пролазно, за оно што је вечно и божанско.
Прославу Видовдана у Грачаници и на Газиместану обезбеђивао је велики број припадника Косовске полицијске службе, а била је укључена и Специјална јединица Росу.

Боравак члановима Савеза потомака ратника Србије 1912-1920. године на Косову и Метохији и обилазак Грачанице, Газиместана, Косовске Каменице, Гњилана, Новог Брда, Витине, Приштине, Ајвалије, Ропотова, Ранилуга, Ораовице, Доморовца, и многих других места на Косову и Метохији, омогућили су Град Кикинда, Независни синдикат полиције, Начелник Косовско- Поморавског округа Радован Стојковић, као и пријатељи са Косова и Метохије.