ПО СЕДМИ ПУТ У КИКИНДИ ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА „МОЈА БАШТА“

  • ПРЕТЕЧА САЈМА ПОЉОПРИВРЕДЕ
  • Због временских услова, година је била незахвална за повртарску производњу. „Башта” на тргу окупила више од 60 излагача

 

У оквиру „Дана пољопривреде 2016”, у организацији Удружења пољопривредника „Банатска ленија”, по седми пут одржана је манифестација „Моја башта”. И ове године пољопривредници, махом повртари, представници фирми које се баве дистрибуцијом и производњом репроматеријала и удружења грађана представили су своју понуду на Градском тргу.

Председник Удружења „Банатска ленија” Никола Филиповић рекао је да је циљ манифестације- промоција пољопривредних произвођача, у потпуности испуњен, а на штандовима своје производе изложило је њих више од 60.

 

Највећу подршку одржавању манифестације пружила је локална самоуправа. Важно је учинити заокрет у структури пољопривредне производње, истакао је Саша Танацков, члан Градског већа.

basta 3

Власници малих поседа не могу више да остварују значајније приходе гајењем традиционалних ратарских култура: пшенице, сунцокрета и кукуруза. Решење је окретање ка повртарској производњи, воћарству, пластеничкој производњи и Град је ту да да пуну подршку. У склопу тога локална самоуправа ће, по завршетку пројекта који смо реализовали са УСАИД-ом, уступити Удружењу „Банатска ленија” пластенике на период од три године. Циљ нам је да се настави едукација свих који желе да започну пластеничку производњу – објаснио је Танацков.

Помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, шумарство и водопривреду Марко Ровчанин нагласио је да није изостала ни подршка Покрајинске владе.

Данашња манифестација значајна је из више разлога. На једном месту показује се све оно што су пољопривредни произвођачи произвели током године и понудили тржишту, а од велике важности је и размена искуства. Наш Секретаријат увек ће радо подржати овакве манифестације – рекао је Ровчанин и додао да је циљ и жеља да „Моја башта” буде претеча банатског пољопривредног сајма.

Логистичку подршку манифестацији редовно пружа Пољопривредна стручна служба „Кикинда”. Директор ове установе Младен Ђуран навео је да ПСС са свим пољопривредницима има добру и тесну сарадњу, кроз саветодавни рад, услуге анализе земљишта, заштите биља.

basta 2

Задовољни „Мојом баштом” били су и пољопривредници. Марко Секулић из Банатског Великог Села каже да је оваква промоција увек добродошла.

Већ пет година излажем на овој манифестацији и свим гостима представили смо производе из нашег пчелињака и са плантаже лешника– каже млади пољопривредник.

Повртар Ђурића Јоргин из Кикинде узгаја патлиџан, карфиол, паприку, празилук, броколи, тиквице… Јоргин каже да је година за повртаре била изузетно тешка. Након екстремно топлог времена, наступио је период са ниским температурама и падавинама, што је довело до развоја болести, навео је Јоргин.

За ученике петих разреда ОШ „Свети Сава” организована је радионица „Здравље на уста улази” током које су ђаци резбарили јабуке. За све заинтересоване организован је и стручни скуп на тему „Биогас” постројања. Осим пољопривредника из града и девет села на манифестацији су учествовали и пољопривредници и удружења из Новог Милошева, Црне Баре и Српске Црње.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *