ПО ПРВИ ПУТ СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН 28. ДЕЦЕМБАР, ДАН ГРАДА

  • ПРИЗНАЊА НАЈИСТАКНУТИЈИМА
  • Додељивањем градских награда, названим по великанима кикиндске историје, вреднован рад и труд појединаца и колектива у Кикинди

 

У знак сећања на датум кад је Кикинда добила статус града, 28. децембра, по први пут је обележен Дан града. На свечаности организованој тим поводом у Градској кући додељно је шест градских признања појединцима и колективима који су својим радом и залагањем допринели афримацији и развоју Кикинде. У име свих награђених присутнима je захвалила учитељица Десанка Ристић, добитница градског признања „Др Павле Кенђелац“ за изузетне резултате постигнуте у васпитно-образовном раду са децом Кикинде. – Много труда, залагања, одрицања, а верујем и љубави уложено је како бисмо постали видљиви у својој заједници, Србији, Европи и свету. Сви ми морамо пренети млађим генерацијама да су плодови рада и остварене идеје једини неизбрисив траг који остаје за нама и кроз који умножавамо радост живљења. Што се мене лично тиче, срце ће ми бити још пуније када овакво признање буде добило дете које сам ја учила – поручила је учитељица Десанка Ристић.

За пожртвованост у медицини и бригу о грађанима Кикинде признање „Др Ранко Петровић“ додељено је др Драгињи Марковљев, специјалисти инфектологије и предавачу у медицинским школама. Градско признање „Јован Ћирилов“ за изузетан допринос у очувању културног и позоришног идентитета Кикинде припало је Сави Савином Моци, хроничару, глумцу, некадашњем директору Народног позоришта. „Ника Мирков“ је Градско признање за изузетан допринос развоју спорта у Кикинди, а припало је Славку Мишкову, голману Мушког рукоментог клуба „Кикинда Гриндекс“. Признање „Стефан Бон“ из области привреде додељено је самосталној занатској производној радњи „Морар“, док је Милан Ружић, председник Друштва за очување птица Србије, добитник признања за промоцију и представљање Града Кикинде у свету.

Честитајући добитницима новоустановљених највиших градских признања, градоначелник Кикинде Павле Марков позвао је Кикинђане да се угледају на лауреате.

Надам се да ће сваке наредне године бити постигнути још већи резултати. Протекла, 2019. година била је једна од важнијих за град. Била је развојна година, јер смо доста ствари унапредили, променили. Међутим, посебно бих желео да истакнем политику града према развоју установа културе. Величина и снага једног града може се препознати по снази њених установа. Пре неколико годна то смо поставили на пиједестал наших циљева. Реконструисали смо Народну библиотеку, изградили Музеј „Теа“, а ове године фоаје на згради Народног позоришта – подсетио је градоначелник. Марков је свим присутнима честитао новогодишње и божићне празнике и позвао их да заједно учествују у даљем раду на унапређењу Кикинде и стварању, како је рекао, једног од најбољих градова у региону.

 

СОВЕ ДОНЕЛЕ ПРИЗНАЊЕ

Једини добитник градског признања који није из Кикинде је Милан Ружић, јер од 2007. године активно учествује у очувању зимовалишта сова утина у Кикинди.

Велики број мојих колега је помагао, али пре свега дивни људи који живе у Кикинди су заслужни, јер су све добре идеје преточене у добра дела. Тамо где је плодно тле, где људи разумеју причу, овакве ствари се на крају и изроде – рекао је Ружић.

 

ИСПРАВЉЕНА НЕПРАВДА

Кикинда је статус града добила 28. децембра 1892. године. Међутим, иако је највећи град Севернобанатског управног округа и представља његово седиште, усвајањем Закона о територијалној организацији Србије 2007. године Кикинда је изостављена са списка општина које су стекле статус града. Инсистирањем Кикинђана то је исправљено приликом измене тог закона почетком 2016. године, те је Кикинди враћен статус града.