ОВОГОДИШЊИ „ДАНИ ВИНА“ У ИЂОШУ ПРЕМАШИЛИ ОЧЕКИВАЊА ОРГАНИЗАТОРА

  • ВРАНАЦ ИЗ МЕЛЕНАЦА АПСОЛУТНИ ПОБЕДНИК
  • Покрајинска манифестација 20. „Дани вина“ окупила винаре и виноградаре из целе Војводине. Жири оцењивао више од 200 узорака. План Удуржења „Шасла“ позиционирање Иђоша на карти винске руте

 

Вино вранац произведено у винарији „Паприкар“ у Меленцима апсолутни је победник 20. „Дана вина“ у Иђошу. Према речима власника винарије Жарка Исакова, за успех су заслужни грожђе, али и његово искуство.

Вранац је квалитетно вино, где је грожђе показало све своје особине. Донео сам и друга вина, али нису награђена. Година за нама није била добра за винаре, било је леда код нас, али сам успео да сачувам грожђе. Дуго се бавим овим послом, тако да су године и искуство допринели томе да освојим награду – рекао је Жарко Исаков (88).

На 20. „Данима вина“ проглашен је и месни/градски победник, а титула је припрала Ивану Ђорђеву из Иђоша. Његово награђено вино произведено је 2017. године, када је и освојило награду као младо вино.

Вино је сада достигло своју пуноћу, а у питању је каберне совињон, каберне фран и у траговима има мерлоа. Виноградарством се бавим одмалена, а када сам наследио земљу, повадио сам стари виноград и посадио новије сорте. Показало се као добра одлука – рекао је он.

Поред апсолунтог и градског победника додељено је 155 медаља, од тога 39 златних, 50 сребрних и 66 бронзаних. Енолози су оцењивали 200 узорака вина из целе Војводине. Чланови Удружења виноградара и винара „Шасла“, организатори догађаја, задовољни су бројем учесника манифестације, као и представљеним квалитом вина. Један од циљева „Дана вина“ у Иђошу, а самим тим и „Шасле“, свакако је чување традиције и развијање виноградарства и винарста. Радећи на томе, наредни њихов подухват односи се на позиционирање Иђоша на карти винске руте.

Постоји идеја да постанемо место на туристичкој мапи овог дела Војводине. Постоји подрум који је потребно адаптирати, довести га у функционално стање, а ми винари бисмо преузели на себе сав посао у вези са вином, представљали га и угошћавали посетиоце. То би вероватно и помогло да се млади више баве овим послом, јер дошли смо у ситуацију да се углавном људи „седе главе“ баве тиме у највећој мери – рекао је Бранислав Бројчин, председник Управног одбора Удружења „Шасла“.

У реализацији те идеје, подршка Градске управе неће изостати, поручио је Имре Kабок, члан Градског већа. Према његовим речима, мерама руралног развоја у претходном периоду улагано је у подизање винограда, али је потребно доћи до одређеног степена производње вина.

Иђошани су у томе веома добри и на добром су путу да свој рејтинг и подигну на виши ниво. Локална самоуправа и убудуће ће им изаћи у сусрет и могли би се наћи на карти винске руте. Заједничким снагама можемо да направимо подрум, где би сви љубитељи вина могли да сврате. Мислим да је Удружење заслужило један такав објекат – поручио је Kабок и додаo да ће на реализацији те идеје радити у наредних неколико година.

Удружење винара и виноградара „Шасла“ има око 60 активних чланова и шесторо почасних.

СПОЈ МЛАДОСТИ И ИСКУСТВА

На челу „Шасле“ налази се Марко Миркоњ, млади винар и виноградар из Иђоша. Овим послом почео је да се бави у жељи да настави породичну традицију.

Интересује ме производња вина и то учим од оца. Мислим да би отварање просторија Удружења допринело томе да се млади заинтересују за винарство и више баве овим послом.То би било место где бисмо могли да размењујемо искуства, знања и да се дружимо – рекао је Миркоњ и позвао младе да им се прикључе.