ОГРОМАН УСПЕХ ПОЉОПРИВРЕДНОГ ГАЗДИНСТВА ГОЦИЋ-

  • МРАКОВИЋ НА НОВОСАДСКОМ САЈМУ
  • ЗЛАТНА МЕДАЉА ЗА СОК ОД ТРЊИНА

 

Зоран Гоцић и Смиљана Мраковић, пољопривредни произвођачи из Кикинде, освојили су вредно признање Међународног пољопривредног сајма из Новог Сада. Њихов сок од трњина оцењен је златном медаљом за квалитет. Како истичу, трњина је све мање, па се сналазе како да дођу до лековитих бобица које неки пореде и са аронијом.

Смиљана Мраковић напомиње да су сок на оцењивање дали на наговор стручњака са Пољорпивредног факултета из Новог Сада.

Желим да захвалим надлежнима у локалној самоуправи који су нам пуно помогли. Свако оцењивање плаћа се око 12.000 динара, тако смо захваљујући новчаној помоћи успели да однесемо сок на оцењивање. Сок од трњина је редак производ. Прво ове биљке има све мање, а друго тешко се бере јер има великог трња око ње – појаснила је Смиљана Марковић.

Сок, вели, прави по рецептури коју је сама осмислила. Воће не кува, а додаје врло мало шећера и лимуна јер су трњине богате витамином Ц. Осим за освежење, сок помаже у спречавању малокрвности. Трњине су добар антиоксидант, помажу код проблема са варењем и код дијабетеса, рекао је Зоран Гоцић.

Трњине беремо поред пруге на Стрелишту где живимо и поред путева јер их тамо има највише. Брање је отежано и тешко, али ми не одустајемо – додао је Зоран Гоцић.

Супружници Гоцић- Мраковић планирају да брендирају сок јер га ретко ко прави. Златна медаља, надају се, помоћи ће им да имају више купаца јер свој производ продају и преко интернета.