ОДРЕД ИЗВИЂАЧА „ПРОКА С ПЛАВИ“ СМЕШТЕН У БИВШЕМ РАСАДНИКУ

  • ЗАСТАВА ОДРЕДА КРАСИ БЛАНДАШ
  • Планови су велики и циљ је да се сваки део простора максимално искористи. Уговор о закупу потписан на пет година

 

Некадашњи расадник у власништву ЈП „Kикинда“ на ободу парка Бландаш од пре неколико дана више није запуштен простор. Чланови Одреда извиђача „Прока С Плави“ неуморно раде на сређивању ове локације, јер управо ово место представља њихову нову базу. Петогодишњи уговор о закупу је потписан, застава Одреда већ се вијори на управној згради, табла Извиђачке улице је постављена, идеје о активностима навиру, а санација објеката је у току. Планови су велики и циљ је да се сваки део простора максимално искористи, истакао је заменик старешине ОИ „Прока С Плави“ Миодраг Тадић Лабуд.

Миодраг Тадић Лабуд

Средили смо управну зграду, учионице за децу, направили смо простор за малу кухињу, у гаражама смо одложили сву нашу опрему. Предвидели смо да велики стакленик претворимо у спаваону, док ћемо у три мања да правимо ботаничке баште. Имамо и летњиковац, јер чим крене лепо време, природа је место где ми боравимо. Ту је и зелени простор за наше активности, мали парк, али и игралиште које ћемо да опремимо додатно, а које ће сва деца моћи да користе, не само чланови Одреда. Поједини објекти, попут котларнице и дела гараже, доста су оштећени и мораћемо да их средимо – објаснио је Тадић.

Иако посла око сређивања простора има, ентузијазам у извиђачима не мањка. Вест о добијању просторија члановима Одреда била је ветар у леђа за даљи рад, а сређујући део по део нове базе надају се да ће успети да нови простор буде у потпуности функционалан до одржавањања њиховог меморијала – септембра. Хитна санација руинираних делова неоходна је најпре због безбедности деце, али како истичу у Одреду, подршку у овом великом послу пружају ЈП „Kикинда“, Градска управа, али и појединци који подржавају рад извиђача. Помоћ људи добре воље и оних који су у могућности умногоме ће значити извиђачима да простор у потуности приведу намени и наставе да окупљају велики број деце.

Овим што ми сада имамо, ретко ко у Србији, па и у региону може да се похвали, а јако је важно да један Одред извиђача има своје просторије. Потребно је да постоји место где ће деца да долазе, да се окупљају, уче. Ми едукујемо децу да спознају природу, да буду део ње, да чувају оно што имамо, рециклирају, помажу другим људима, поред свих извиђачких вештина које могу да стекну код нас – објаснио је заменик старешине Одреда.

Током претходног периода састанке и активности чланови Одреда извиђача реализовали су у Kултурном центру током зимских месеци, односно у просторијама Мото клуба „Но лимитс“ током лета. Од идеје да искористе простор некадашњег Расадника за своје потребе, па до реализације није прошло много времена. Тадић истиче да су велику подршку пружили ЈП „Kикинда“, директор Нино Жувела и технички директор Никола Војновић, потом Градска управа на челу са Николом Лукачем и заменицом градоначелника Дијаном Јакшић Kиурски, као и Секретаријат за имовинско-правне послове, правна служба, грађевинска инспекција.

 

ИЗВИЂАЧИ УВЕК АКТИВНИ

Планови Одреда извиђача „Прока С Плави“ зависиће од развоја епидемиолошке ситуације. Неке од идеја су реализација едукативних радионца у сарадњи са градским Секретаријатом за заштиту животне средине, опловљавање канала, представљање јавних служби деци. Зелена патроле и мапирање дивљих депонија се наставља. Жеља је прављење марине на месту некадашњег пристаништа, али и оснивање кајак-кану клуба. Оно што је извесно, јесте организација меморијала, који ће бити одржан у складу са свим одређеним епидмиолошким мерама.