ОДОБРЕНО ПОВЕЋАЊЕ ЗАПОСЛЕНИХ

  • НОВИ ЛЕКАРИ ВЕЋ РАСПОРЕЂЕНИ

 

Министарство здравља дало је одобрење Дому здравља да упосли седам лекара специјалиста. Ова здравствена установа искористила је могућност да занови кадар са два лекара опште праксе у Хитној помоћи и Првој здравственој станици. Иако им треба још доктора, за сада нема могућности за њихово упослење јер их плаћају из сопствених средстава односно буџета Дома здравља, изјавила је директорица др Биљана Марковић.

Буџетом локалне самоуправе планирано је шест милиона за инвестиције у Дому здравља. Део овог новца искористићемо да бисмо исплатили зараде докторима које смо запослили са чим се сложио и наш оснивач. Не постоји начин да се на другачији начин исплате плате јер кадровским планом који је одобрио Републички фонд за здравствено осигурање није предвиђен већи број запослених од оног који сада имамо – објаснила је др Биљана Марковић.

Недостатак кадра највише се осети у Диспанзеру за жене. Од могућа четири тамо раде два гинеколога, а две докторке су на специјализацији.

Проблем је што ми не можемо да заменимо лекаре који су на специјализацији тако да гинекологија ради са пола капацитета. Знам да је велико незадовољство пацијенткиња, али апелујем на све да имају разумевања. Прегледи за следећи месеци заказују се у задњој недељи претходног и то целе недеље. Иако пацијенткиње могу да закажу преглед телефоном, првог дана заказивања нека дођу лично јер је таква пракса и тог дана се сестре не јављују на телефон – рекла је директорица Дома здравља.

Остатак новца намењен инвестицијама у Дому здравља биће уложен у санацију фасада на Дечије и Школском диспанзеру и Прву здравствену станицу где је потребно урадити и пројекат енергетске ефикасности.

Од Покрајинског секретаријата за здравство Дом здравља добио је два ЕКГ апарата за рад Хитне службе. Ускоро ће очекује нови ултразвучни апарат за преглед кукова код деце као донација „Телекома“. За овај апарат опредељено је 500.000 динара.