ОБЕЛЕЖЕНО 80 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА КИКИНДСКОГ ПАРТИЗАНСКОГ ОДРЕДА

СЕЋАЊЕ НА ХЕРОЈЕ РАВНИЦЕ

  • На дан погибије припадника 11 бораца за слободу, 4. августа, положени венци на Симићевом салашу, уприличене две изложбе

 

Поводом обележавања 80. година од страдања Кикиндског партизанског одреда организован је комеморативни скуп и полагање венаца на споменик на Симићевом салашу. Управо на том месту се почетком Другог светског рата налазила њихова база. Положај Кикиндског партизанског одреда откривен је након што су ухапшена двојица младића, од којих је један био партизански курир. Тако су немачке јединице 4. августа 1941. године опколиле Симићев салаш и напале одред. Партизани су пружили снажан отпор и током двосатне херојске борбе, погинуло је 11 бораца за слободу, међу којима командант Угљеша Терзин и политички комесар Одреда Радован Раде Трнић. У част страдалим припадницима Кикиндског партизанског одреда, организована је изложба на градском тргу, на којој су сликом, именом и презименом, сви они и представљени. Поред тога, у Галерији Народног музеја постављена је изложба „Kомандир Угљеша“, која ће бити отворена за јавност до средине септембра.

Изложба је подељена у два сегмента, од којих је један посвећен Угљеши Терзину и његовој живописној биографији, а други се тиче самог Симићевог салаша и 4. августа и погибије родољуба. Важно је да знамо ко су били ови људи, јер су они дали своју младост да бисмо ми уживали слободу данас – рекао је Милош Пушар, кустос-историчар Народног музеја Kикинда.

Обележавање 80. годишњице страдања Kикиндског партизанског одреда организовали су Град Kикинда, градски одбор СУБНОР-а, Народни музеј и Kултурни центар. Поред организатора, свечаности су присуствовали и представници других борачких и родољубивих организација и заинтересована јавност.

Поздрављајући присутне на отварању изложбе у Народном музеју, градоначелник Kикинде Никола Лукач подсетио је на историјске чињенице и рекао да би после 80. година требало исправити одређене неправде. Наиме, иако поједине улице у Kикинди носе имена бораца за слободу, млађе генерације их не знају.

Морамо на млађа поколења да преносимо ко су били млади људи који су дали своје животе да бисмо ми данас уживали слободу. Отворене изложбе ће нас опомињати и подсећати на хероје. Њихову причу морамо преносити на нове генерације, морамо их памтити, а у одређеним стварима могу нам бити и узор како се бори за своју земљу, град, бољи живот. Морамо их се сећати. Слава им – нагласио је Лукач. Он је још додао да је 4. август изузетно тужан дан за Kикинду, али и за цео српски народ, јер се управо на овај датум обележава сећање на прогром Срба из Kрајине.

ФОРМИРАНИ У ЈУЛУ 41.

Великокикиндски партизански одред формиран је 28. јула 1941. године, на месту где је некада био Јаконићев салаш, у кругу данашње ливнице. Тада је 27 добровољаца положило заклетву команданту Угљеши Терзину и политичком комесару Ради Трнићу. Одред се убрзо пребацио на Симићев салаш због бољег положаја.