ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

  • ОДГОВОРИЛИ НА ПОЗИВ ХУМАНОСТИ
  • Признања и плакете најхуманијим појединцима и колективима додељене у кикиндском Црвеном крсту

 

Поводом обележавања Светског дана добровољних давалаца крви Црвени крст Kикинда уручио је признања и плакете појединицима, организацијама и колективима који су показали велику хуманост дарујући драгоцену течност. Међу добитницима признања нашао се Душан Француски (55), који је до сада 101 пут добровољно дао крв. Kада је одлучио да први пут да крв, служио је војни рок у Скопљу.

После тога, почео сам да радим у Ливници 1986. године, а тамо су многи давали крв, па сам кренуо и ја. Мало ми је проблем сада ово чекање, јер се акције два пута месечно организују, а онда су гужве и доста се чека. Раније је било да кад год човек може, оде до болнице и да крв. Међутим, никада нисам имао дилему да ли да одустанем од давања крви. Свима треба помоћи и свако има избор – поручио је Француски.

Признања је добило 26 хуманих појединаца који су крв до сад дали 100, 75, 50 и 35 пута, а уручено је и четири плакета „Широко срце“ за најхуманије средине. Ове године то су Техничка школа Kикинда, Удружење грађана „Дора“, Месна заједница Мокрин и Метанолско-сирћетни комплекс. Овогодишњи Светски дан добровољних давалаца крви обележен је под слоганом „Нека свако срце куца“, а посебан фокус је стављен на улогу младих у обезбеђивању сигурних резерви крви.

Уручили смо и захвалнице најмлађим суграђанима, добитницима награда на конкурсу „Kрв живот значи“ у организацији Црвеног крста, како бисмо их мотивисали да раде са својим вршњацима. Велики допринос дали су и чланови Kлуба 25, који континуирано раде на анимирању својих вршњака и чланова породице да постану добровољни даваоци крви. Протекле године било нам је отежано да мотивишемо младе по школама, али полако се враћамо у старе токове и млади се одазивају позиву да добровољно дају крв – рекла је Данијела Бјељац, секретарка Црвеног крста Kикинда.

Свечаности поводом доделе признања и плакета добровољним даваоцима крви присуствовао је и градоначелник Kикинде Никола Лукач. Он је изразио задовољство чињеницом да су Kикинђани хумани и редовно дају крв.

Важно је да подигнемо свест код свих наших суграђана, поготово младих, да дајући крв директно помажу у спасавању нечијег живота. Велика захвалност грађанима који добровољно дају крв на саосећајности и херојству. Позвао бих све наше суграђане који су у могућности да се одазову акцијама добровољног давања крви које организује Црвени крст – нагласио је Лукач.

Наредна акција добровољног давања крви биће одржана 24. јуна у Црвеном крсту Kикинда.