О ДРУГОМ ХРИСТОВОМ ДОЛАСКУ

А кад сеђаше на гори Маслинској, приступише му ученици насамо говорећи: „Кажи нам када ће то бити и какав је знак твога доласка и свршетка века?” И одговарајући Исус рече им: Чувајте се да вас ко не превари. Јер ће многи доћи у име моје говорећи: Ја сам Христос. И многе ће преварити. Чућете ратове и гласове о ратовима. Гледајте да се не уплашите, јер треба све то да се збуде. Али још није крај. Јер ће устати народ на народ и царство на царство и биће глади и земљотреса по севту. А то је све почетак страдања. Тада ће вас предати на муке, побиће вас, и сви ће вас народи омрзнути имена мога ради. И тада ће се многи саблазнити, и издаће један другога, и омрзнуће један другога. И изаћи ће многи лажни пророци и превариће многе. И зато што ће се умножити безакоње, охладнеће љубав многих. Али ко претрпи до краја тај ће се спасти” (Мт. 24, 3-13).

Шта ће се догодити након тога, Спаситељ најављује и каже: И одмах ће се по невољи тих дана сунце помарчити, и месец своју светлост изгубити, и звезде с неба пасти, и силе небеске покренути се. И тада ће се показати знак Сина Човечијег на небу; и тада ће проплакати сва племена на земљи; и угледаће Сина Човечијега где долази на облацима небеским са силом и славом великом. И послаће анђеле своје са великим гласом трубним; и сабраће изабране своје…” (Мт. 24, 29-32).

А од смокве научите поуку: Када се гране њене већ подмладе и олистају, знате да је близу лето. Тако и ви кад видите све ово, знајте да је близу пред вратима. Заиста вам кажем; овај нараштај неће проћи док се све ово не збуде. Небо и земља ће проћи, али речи неће проћи” (Мт. 24, 32-35).

voznesenie1

До сада су многи покушавали да одреде тачан датум другог Христовог доласка, а лажни пророци су убедљивом тврдњом успели да многе заведу и поверују. Посебно разочарање настајало је када су схватили да су не само преварени, и обескућени и осиромашени, јер су претходно сву своју имовину поклањали. Посебно су се у томе истицали адвентисти, јер сам њихов назив дефинише веровање у други Христов долазак. Неколико пута припремали су се – по неком свом рачунању за сусрет са Христом. Као што знамо, до тога није било ништа.

О свом другом доласку сам Спаситељ веома јасно и недвосмислено каже: „А о дану томе и о часу нико не зна, ни анђели небески, до Отац мој сам. Јер како је било у дане Ноја, тако ће бити и долазак Сина Човечијега. Јер као што у дане пред потопом јеђаху и пијаху, жењаху се и удаваху до онога дана кад Ноје уђе у барку, и не схватише док не дође потоп и однесе све. Тако ће бити и долазак Сина Човечијега” (Мт. 24, 36-39).

Господ Исус Христос говорећи о свом другом доласку, испричао је причу о господару и верним слугама којима је поверио своје имање одлазећи од куће и каже: „Као што човек одлазећи остави кућу своју, и даде слугама својим власт, и свакоме свој посао: и вратару заповеди да стражи. А кад би знао домаћин у које ће време доћи лопов, стражио би, и не би дао да му провали у кућу. Зати и ви будите спремни; јер у који час не мислите доћи ће Син Човечији” (Мт. 24, 43).

А што вама говорим, свима говорим: Стражите” (Мк. 13, 37).

Због тога и свештенослужитељи често говоре и подсећају благочестиве вернике на потребу духовне будности, као што и њих саме та будност и ревност обавезује.

Свети оци су то много раније не само говорили, него и формулисали у Символу вере, а седми чл. гласи: „И који ће опет доћи са славом да суди и живима и мртвима, Његовом царству неће бити краја”. Благо оном који издржи до краја, тај ће се спасити.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *