НЕКОЛИКО ДЕЦЕНИЈА, МИЛКА РАДУЛОВИЋ РУЧНО ШИЈЕ ЈОРГАНЕ

  • БАКА МИЛКА ЧУВА ДОБАР САН

 

Милка Радуловић (77) из Руског Села дуже од пола века ручно шије јоргане и једина је у овом крају која чува и негује занат од заборава. Традиционалној ручној изради једног јоргана потребно је посветити и више од 10 сати рада, а бака Милка их је до сада сашила преко хиљаду.

Рођена сам у Босни и већ тада сам почела са мајком да шијем, и уз чување оваца, изучила сам јорганџијски занат. У Банату сам упознала немачку породицу, која ми је пренела све тајне овог дивног заната. Да би се један јорган израдио, потребно је много стрпљења. Понекад сам један јорган шила два дана. Ако се прави од вуне, мора добро да се опере, а потом испере. Платна су се куповала у Румунији, а сада у Кикинди. Код производње јоргана важно је да се затегне свила која се налази са једне стране, док се гласт користи са друге стране. Потом се постави на дрвено постоље, стави се вуна, па онда почнем да шијем. Зато се моји јоргани не цепају лако, могу да трају и 50 година – каже Милка Радуловић.

Поред јорганџијског заната, Милка ради све врсте ручних радова – штрика, плете, хекла, преде вуну. Уникатно израђене крпаре, чарапе, столњаци, само су део њене богате колекције, коју, како каже, никада није нигде изложила. Најчешће поклања оно што уради. Иако има скоро 80 година, наша саговорница и даље обрађује земљу:

У мојој башти сваке године пуно је свежег поврћа, има доста салате, кромпира, шаргарепе и лука. Некада сам са деда Здравком ручно копала кукурузе, али супруг ми је преминуо и од тада ми у овим пословима помажу синови Мирко и Миле.

Пре више од 30 година постојао је велики број јорганџијских радњи где су вуновлачари и њихови шегрти од најквалитетније вуне ручно израђивали прекриваче, под којима су спавале генерације. Некада су постојале и задруге јорганџија које су окупљале по двадесетак занатлија. Данас постоје само старији људи који чувају старе занате од заборава, а посла готово и да нема. Нема ни шегрта, па занат изумире. Најверније муштерије су пензионери који на преправке доносе јоргане које су добијали за венчања и којима се већ деценијама покривају њихова деца и унуци.