НАРОДНИ МУЗЕЈ ПРОТЕКЛОГ ВИКЕНДА БИО ДОМАЋИН 11. „МАМУТФЕСТА”

  • ПРОСЛАВЉЕН КИКИН 21. РОЂЕНДАН
  • Народни музеј Кикинда организовао је протеклог викенда, 8. и 9. септембра, 11. „Мамутфест” – музејски фестивал за децу и породицу

 

 

На дводневној манифестацији обележен је 21. рођендан мамутице Кике, односно годишњица од проналаска скелета мамута у глинокопу фабрике „Тоза Марковић”.

Отварању „Мамутфеста” присуствовала је и Станислава Хрњак, помоћница градоначелника Кикинде, која је оценила да је Кика постала градски бренд и истакла да Народни музеј већ годинама, са пуно љубави и пажње, организује овај фестивал.

Добро је што је укључен велики број деце предшколског узраста. То је важно како би од малих ногу научили шта је мамут, а на нама је да им све дочарамо онако како би деца могла да разумеју и да се поносе оним што Кикинда има– поручила је Хрњакова.

И ове године припремљен је богат програм – од музичког до радионичарског, а малишани су имали прилике да учествују у квизовима и потргагама.

Драган Киурски, кустос-педагог Народног музеја, указао је да су посетиоци имали прилике да виде веома занимљив и креативан програм, а да су највише, као и сваке године, уживали предшколци који су отворили овај фестивал израдом рођенданских честитки.

Предшколци воле да дођу на Мамутфест и увек су свечарски расположени. Тако је и овог пута. Имамо програм који је интересантан и нешто старијим посетиоцима и свако може да пронађе забаву за себе – рекао је Киурски и додао да су посетиоци, поред сталне поставке, добили прилику и да погледају две изложбе: „Котрљајући камен- стене, руде и минерали” и манифестацију „Кика и пријатељи, од изложбе до радионице“.

У петак је реализована радионица у оквиру сталне поставке  – „Музеј од А до Ш”, а за ученике седмог разреда организован је „Квиз из доба јуре”.

Стреличарски клуб „Кентаур” одржао је у суботу радионицу стреличарства, а прилику да се представе добило је и седам музеја у оквиру „Базара музеја и идеја”. Ове године, у „Мамтфест” укључио се и ЦПУ „Тера” са радионицом вајарства за предшколце.

Субота је била и дан за музику, па је васпитачица Милана Демић одржала ритмичку радионицу, док је ди-џеј Снупи одржао мини-курс ди-џејинга за децу. Током оба фестивалска дана емитован је три-де филм о кикиндском мамуту.

Директорица Народног музеја Лидија Милашиновић захвалила је спонзору фестивала Ерсте банци, као и пријатељима – Канцеларији за туризам, СК „Кентаур”, Канцеларији за младе и другим сарадницима који су помогли реализацију и овогодишњег „Мамутфеста”.

И ове године, фестивал намењен породици и најмлађима привукао је велики број посетилаца.


 „БАЗАР” ОКУПИО МУЗЕЈЕ СРБИЈЕ

„Мамутфест” био је прилика да се најмлађи суграђани упознају са културном баштином наше земље кроз „Базар музеја и идеја”, у оквиру којег су представиле педагошке службе музеја из Србије. Кроз радионице, малишанима су се представили Музеј афричке уметности, Завичајни музеј из Књажевца, Народни музеј Београда, Природњачки музеј и Музеј града Београда, Музеј Југославије, Галерија слика „Сава Шумановић”, Етнографски музеј Београд, Народни музеј Лесковац, Галерија Матице српске, кикиндска „Тера” и Народни музеј.

Представници свих музеја, сагласни су да је „Мамутфест” идеална прилика да се најмлађима приближе музеји из целе Србије и да науче да негују културну баштину. Завичајни музеј из Књажевца, кроз свој програм „Музеј за понети” , представио је музејске појмове који су, како истичу, неопходни за неговање локалне културне баштине.

Музеј у Књажевцу је упакован у кофер и на тај начин се обраћамо најширој публици. Веома је важно да комуницирамо са публиком, и веома је важно да овакве манифестације постоје да бисмо од малих ногу формирали праву публику и да бисмо децу учили правим вредностима – рекла је кустоскиња Ана Милошевић Мицић.