НА САЈМУ ЗАПОШЉАВАЊА У КИКИНДИ ОБОРЕН РЕКОРД У ПОНУДИ РАДНИХ МЕСТА

ПОСЛОДАВЦИ ТРАЖИЛИ 490 РАДНИКА

Највеће интересовање и највећа понуда на штанду „Калцедоније“, која ће ове године отворити погон у Кикинди, са око 300 запослених

 

Незапослени Кикинђани, али и они који би да промене посао имали су прилику да се представе послодавцима на Сајму запошљавања. Овогодишњи сајам имао је рекордан број понуђених радних места па су 22 послодавца тражила 490 радника. Предњачила је суботичка фирма „Гордон”, чланица „Калцедонија групе” која отвара погон до краја године. Како је изјавила руководилац кадровског сектора Сандра Пејић ово им је прво учешће на сајму запошљавања у Кикинди.

Треба нам 300 радника, а најважније је што видимо да је велико интересовања незапослених за нашу фирму.Тражимо шиваче, али нема потребе за бригом јер искуство није пресудно за запослење. Потребни су нам и референт за радне и кадровске послове, механичар, менаџер производње – појаснила је Сандра Пејић.

И могуће запослење у фабрици „Зопас” привукло је Кикинђане без посла да представницима ове компаније понуде своје радне биографије. У овој фабрици требају: средњошколци без обзира на занимање, машински инжењер, електроинжењер, инжењери менаџмента, хемијски, процеса, квалитета, референт набавке, планер материјала. Фабрика има више од 500 радника и треба им још толико до краја године.

Око 80 шивача треба и новој фабрици „Тексам“ која је са производњом почела пре два месеца. Мануел Микша из ове фирме рекао је да се у погону у Кикинди производе џакови за косилице.

Најкасније за месец дана треба да почнемо са производњом опреме за војску тако да нам треба радника – додао је Микша.

„Атлер Фонтани“ требају радници са средњом стручном спремом, сазнали смо од Сандре Ђаковић из ове фирме.

Тражимо 20 радника прехрамбене струке односно прехрамбених техничара – прецизирала је Сандра Ђаковић.

Поздрављајући послодавце и незапослене директорица Филијале Националне службе за запошљавање Јелена Митровић оценила је да је на Сајму запошљавања било више од хиљаду Кикинђана без запослења.

Осим радника у текстилној индустрији који су овог момемта најтраженији послодавцима требају и неквалификовани радници, грађевинска струка, возачи,  конобари, кувари ињженејери са и без искуства – истакла је Јелена Митровић.

Градска управа ће и ове као и претходних година издвојити средства како би се помогло запошљавање, указао је члан Градског већа Миодраг Булајић.

Од 2015. године до данас број незапослених смањен је за 1.280 особа што је скоро 20 процената. Тај тренд се наставља захваљујући ангажовању свих у држави – закључио је Булајић.

Осим на Сајму запошљавања око 4.500 незапослених могу посао наћи и путем јавних позива који су расписали и Република и Покрајина.


НАДАЈУ СЕ ПОСЛУ

Иштван Рењи донедавно је био радник „Матијевића”. Неко време је без посла и сада, како каже, не бира пуно:

Радићу било где. Посао ми треба, а прилика на Сајму запошљавања постоји. Мора да се ради тако да не питам пуно за услове и плату.

Рената Анегловски тражи посао пола године:

По мени, Калцедонија” нуди најбоље услове. Радну биографију прво сам предала овој компанији и надам се најбољем.