МАГЛОВИТО И КЛИЗАВО

  • ЗДРАВСТВЕНИ РАДНИЦИ И НАДЛЕЖНИ ПОЗИВАЈУ НА ВИШЕ ОПРЕЗА ЗБОГ ПОЛЕДИЦЕ
  • Од 1. јануара у кикиндској болници збринуто чак 50 особа са преломима

Минус током ноћи и магла стварају танак слој леда на путевима и тротоарима што је узроковало већи број прелома од почетка године. Како сазнајемо на Одељењу отропедије у прве две недеље јануара било је педесетак пацијента са неком врстом прелома. Ортопеди апелују на суграђане нарочито оне у трећем добу да не возе бицикл по оваквим временским условима. Овом апелу придружили су се и запослени у Хитној служби, на челу са др Немањом Спасојевићем, који први излазе на терен.

Имамо повећан број интервенција. Период од Нове године обележио је повећан број позива везаних за падове и преломе. Лед и поледица нарочито су опасни за старије који и даље користе бицикле и електричне бицикле и изгубе контролу над њима. Ломе се руке, ноге и кукови. Ипак, опасно је и то што услед пада долази и до повреда главе – рекао др Немања Спасојевић.

У ноћи између четвртка и петка прошле недеље температура је пала на -8 степени Целзијусових, што је условило појаву леда на путевима због влаге изазване маглом. Зимска служба интервенисала је посипањем соли на улицама првог приоритета, да би у данима викенда то учинила и на саобраћајницама другог приоритета. Со је посипана четири пута и на градском тргу, односно у пешачкој зони, а по налогу Одељења саобраћајне полиције, Зимска служба реаговала је и на појединим раскрсницама где се стварао лед.

У наредних неколико дана очекују нас слични временски услови и трудићемо се да одговоримо сваком захтеву. Не очекујемо падавине у наредних неколико дана, али смо свакако у стању приправности и контролишемо ситуацију на терену. Реагујемо по потреби, како то оперативни план Зимске службе и налаже – рекао је Миливој Лињачки, командант Штаба зимске службе.

Зимска служба града Кикинде у приправности је још од краја прошле, 2019. године.

 

АПЕЛ ЈП „ПУТЕВИ СРБИЈЕ”

ЈП „Путеви Србије“ апелује на све учеснике у саобраћају да због магле и смањене видљивости на готово свим путним правцима у Србији буду посебно опрезни.

ЈП „Путеви Србије” апелује на возаче да без преке потребе не крећу на пут, а уколико крену, да поштују ограничења брзине и исту прилагоде условима на путу, као и да обавезно имају зимску опрему и ланце у брдовитим и планинским теренима.

 

ХРОНИЧНИ БОЛЕСНИЦИ ДА СЕ ДРЖЕ ТЕРАПИЈЕ

Обим посла за лекаре Хитне службе повећан је тако да је забележено чак 400 интервенција за прве две недеље јануара.

Кад год је време нестабилно, највише се јављају хронични болесници попут астматичара, особа који имају повишен крвни притисак. Саветујемо редовно узимање терапије и да слушају савете лекара – додао је др Спасојевић. Интересантно је да током новогодишње ноћи није било великог броја интервенција како је то било ранијих година када су екипе биле на терену читаве ноћи.