ЉУБИТЕЉИ КОЊА ОВОГОДИШЊУ РЕВИЈУ ПАРАДНИХ ЗАПРЕГА ПОСВЕТИЛИ НЕДЕЉКУ НЕШИ ТОМИЋУ

  • СПОЈ ЛЕПОТЕ И ГРАЦИОЗНОСТИ

 

Бивши погон три фабрике „Тоза Марковић“ протеклог викенда представљао је паркур 24. Ревије парадних запрега, коју је организовао Коњички клуб „Банат“. Овогодишња манифестација била је посвећена недавно преминулом Неши Томићу, те је започета почасним минутом ћутања, а дисциплина двопрег, у којој је он некада учествовао, била је ревијалног карактера.

Овогодишња манифестација, према речима Јелене Шорак из Коњичког клуба „Банат“, окупила је око 40 такмичара из Обреновца, Панчева, Сурчина, као и многих градова из Баната.

Кикинђани су овом приликом могли да уживају у лепоти и грациозности коња. Имамо дисциплине једнопред, двопрег, четвроропрег, деца јахачи и деца возачи. Жири оцењује ход коња, фијакере, опрему, став, понашање возача и сувозача – објаснила је она.

Кикинђанин Драган Страјнић такмичио се у дисциплини једнопрег, а коњи су у овој породици присути дуги низ година.

Мој деда је још на првом Новосадском сајму добио сребрну медаљу за једну кобилу. Имали смо све расе коња, прво нониусе, онда липицанере. Ја сам првог липицанера пастува купио у Карађорђевачкој ергели, то је било још 1976. године, потом сам увезао две хафлингер кобиле, после тога америчке златне и сад опет имамо нониус и америчке златне – објаснио је Страјнић.

Град Кикинда подржао је организацију 24. Ревије парадних запрега.

Од значаја су нам љубитељи коња. Коњи су племените животиње, њихови власници или узгајивачи морају доста времена да издвоје на њихову припрему, визуелни изглед, јер је и он пресудан приликом одабира победника, а мора пре свега да постоји велика љубав – рекао је члан Градског већа Миливој Лињачки, који је свечано отворио манифестацију.

Коњички клуб „Банат“ броји око 40 чланова. Реоснован је 1973. године и од тада редовно ради и окупља заљубљенике у коњички спорт.


ПРВИ НАСТУП

Светлана Качавенда (23) из Банатског Великог Села такмичила се у дисциплини јахање. Ово је њен први наступ на ревији.