КИКИНДСКИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ ПУНОМ ПАРОМ ЗАПОЧЕЛИ ПРОЛЕЋНЕ РАДОВЕ У АТАРУ

  • ЗАХУКТАЛА СЕ СЕТВА КУКУРУЗА
  • Очекивања су да ће више њива бити и под сунцокретом чија сетва се очекује у наредном периоду. Сунцокрет ће бити засејан на пољима која су јесенас засејана уљаном репицом, а која су преорана услед измрзавања

 

У кикиндском атару почела је сетва кукуруза. Сви пољопривредници који су засновали кукуруз на својим њивама истичу да су временски услови добри, али да влаге нема, тако да су жељно очекивали најављену кишу која је падала претходних дана. Милорад Накрајкућин из Иђоша земљу обрађује већ 40 година, а сада, као пензионер има времена да се потпуно посвети пољопривреди.

Кукуруз сам засновао на парцели од шест јутара. Оно што земљи треба је киша. Треба да падне три пута по 30 литара кише да би зрно почело да клија и имало добре услове за развој – каже Милорад Накрајкућин.

Оптимални рокови за сетву ове ратарске културе су од 15. до 25. априла и пољопривредници се у највећој мери придржавају ових рокова. Ипак брине их недостатак влаге које има у дубљим слојевима и тешко да ће семе успети да допре до њих. Зато су падавине добродошле јер је прошлог месеца, у зависности од локалитета, у Кикинди и околини пало свега осам литара кише што је недовољно да се надомести вишемесечна суша.

Поштујем плодоред, тако да на смену сејем кукуруз, сунцокрет и пшеницу. Имам и парцеле под пшенициом. Негде одлично изгледа, а на делу се појавила болест житна рђа. Биће проблема и биће тешко остварити приносе бар приближне прошлогодишњим – наводи Накрајкућин.

Кукуруз је традиционално најдоминантнија култура у нашој средини. Предвиђања су да ће га пољопривредници посејати на око 30.000 хектара. Златно зрно родило је најбоље прошле године. Сетва шећерне репе је завршена, а у кикиндском атару има је на око 1.500 хектара. Слатки корен прошле године потпуно је подбацио услед суше, тако да пољопривредници нису желели да ризикију са производњом која је захтевна. Очекивања су да ће више њива бити и под сунцокретом чија сетва се очекује у наредном периоду. Сунцокрет ће бити засејан на пољима која су јесенас засејана уљаном репицом, а која су преорана услед измрзавања. Сетва ове уљарице још није почела, а процене су да ће је бити на око 15.000 хектара.