КИКИНДА – НАЈВЕЋЕ УРБАНО ЗИМОВАЛИШТЕ СОВА

  • НОВЕМБАР ПОСВЕЋЕН СОВАМА
  • Кикинда је позната као највеће урбано зимовалиште сова утина на свету. Више стотина ових птица зимски период проведе у нашем граду, а како би што дуже овај природни феномен остао очуван, Град Кикинда организује манифестацију „Совембар“

 

Сове ушаре које су одлучиле да зимски период проведу ушушкане у крошњама дрвећа на градском тргу у Кикинди полако су почеле да пристижу. Прва бројања показују да тренутно има нешто више од стотину сова, али с обзиром на то да је новембар био нешто топлији Милан Ружић из Друштва за заштиту и проучавање птица напомиње да је то добар показатељ.

Први хладни дани тек долазе, оно што се види у околним државама, где колеге такође обилазе сове утине, изгледа да ће ове године бројност бити поприлично велика, тако да нас то радује – рекао је Ружић.

Иако велика бројност сова постоји и у другим градовима у Војводини, попут Бечеја, Зрењанина, Куле, Србобрана, Кикинда је и даље неприкосновена по питању броја јединки ових птица које зимују на градском тргу.

Кикинда мора да задржи тај примат. Ми смо овде због тога да бисмо показали колико волимо овај град и да бисмо урадили све што можемо као људи да би тај феномен остао овде препознат, да те птице овде буду чуване и сачуване за нека будућа поколења – напоменуо је Милан Ружић.

Боравак сова у Кикинди у току зимског периода представља природни феномен и сваке године привлачи велики број стручњака, као и госте из Србије и иностранства. Сове представљају препознатиљ симбол Кикинде, те је и Град предузео одређене мере како би очувао зимовалиште и заштитио прве комшије, рекао је Саша Танацков, члан Градског већа.

Још пре неколико година донета је Одлука којом је овај простор на тргу на известан, посебан начин заштићен. Секретаријат за заштиту животне средине посебну пажњу поклања стаблима које су станиште сова ушара – рекао је Танацков.

У очувању станишта самих сова велику улогу имају и грађани Кикинде. Из тог разлога настао је и „Совембар“, манифестација намењена најмлађим суграђанима. Кроз интерактивне радионице, стручна предавања, едукативне изложбе они уче о животним навикама сова, шта је оно што им прија, а пре свега како да их заштите.


КОРИСНЕ ПТИЦЕ

Сове су изузетно корисне птице. У току ноћи свака сова мора да поједе између три или четири миша. Према проценама стручњака на подручју Војводине сове у току зимског периода поједу преко 20 милиона мишева, при чему помажу пољопривредним произвођчима и уштеде им више десетина милиона евра потенцијалне штете глодара.