ЈУБИЛЕЈ ЛОВАЧКОГ УДРУЖЕЊА „ФАЗАН“ ИЗ НОВИХ КОЗАРАЦА

  • „ЗЕЦ, ЛИСИЦА, ЈАРЕБИЦА…”
  • Седам деценија постојања обележено дружењем, доделом ордена и одласком у лов

 

Ловци новокозарачког удружења „Фазан” прославили су значајан јубијел, 70 година од оснивања. Заједно са гостима из Ловачког савеза Војводине и Ловачког савеза Новог Сада недељно јутро провели су у лову. Како је изјавио Миланко Карановић, председник „Фазана”, иако је зечева мање него прошлих година ловци су успели да одстреле 25 дивљих зечева.

И у нашем, али и ловиштима у нашем комшилику приметно је мање зечева. Ове године утврдићемо да ли је то због предатора који их нападају или због тога што се мамци за глодаре не затрпавају и зец их поједе. Са друге стране, срнеће дивљачи има у изобиљу тако да смо имали доста трофејног одстрела.

Не мањка ни фазана, тако да су ловци успели да их улове десетак, а Петар Карановић одстрелио је лисца. Ловом се бави 45 година.

Моја породица спада међу оне у којима су малтене сви ловци. Волим лов, а посебно ми је драго што сам ове године награђен златним ловачким орденом Ловачког савеза Србије.

Ловачки савез Србије наградио је сребрним ловачким орденом Славка Лукача, а бронзани орден припао је Драгану Вукмировићу. Родољуб Хаџи Ценић, из Ловачког савеза Србије, истакао је добру сарадњу и примеран рад ловаца у Новим Козарцима.

Ловци су пре свега заљубљеници природе, што потврђује и лов на зеца и фазана који је данас организован у Новим Козарцима. Удружење „Фазан“ успешно ради већ 70 година и то је за сваку похвалу – казао је Хаџи Ценић.

Ловце удружења „Фазан” наградио је и Ловачки савез Војводине. Тако да је Јовану Хорвату додељен златни орден, сребро је припало Славку Лукачу, а бронза Драгану Вукмировићу.

Ловац сам од седамдесете године прошлог века, а сада због старости слабије излазим у ловишта. Иако сам из Сремских Карловаца члан сам „Фазана” из Нових Козараца и мислим да сам заслужио ово признање – прича Хорват.

Сарадња са ловцима из Нових Козараца увек је била на завидном нивоу, напоменуо је Милан Новаков из Ловачког савеза Војводине.

Ловачки савез Војводине одлучио је да поводом великог јубилеја додели ловачко ордење најзаслужнијим члановима за унапређење, гајење и заштиту дивљачи и успешан дугогодишњи рад – закључио је Новаков.


УЛОВЉЕН И БЕЛИ ФАЗАН

Петар Карановић, како се похвалио, ухватио је лијаћа, предатора.

Иако смо ловили фазане, успео сам да одстрилим лијаћа. Највише волим да их ловим јер су лисице брзе и тешко их је одстрелити. Мирна рука и добро око помогло ми је у томе – објаснио је Карановић.

Марко Ћулибрк

Међу најпоноснијима је био Марко Ћулибрк. Он је одстрелио албино фазана.

Први пут сам одстрелио фазана са белим репом и крилима. Овако нешто не памте ни старији ловци. Ловим 15 година и страствен сам ловац – похвалио се Ћулибрк.