ИЗДАВАЊЕ ДРЖАВНЕ ЗЕМЉЕ У ЗАКУП

  • ПАРЦЕЛЕ И НА 10 ГОДИНА
  • Овогодишње лицитирање државних ораница у закуп пратиће бројне новине. Једна и закупљивање на период од пет и десет година

 

Граду Кикинди стигла је сагласност Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде на текст јавног огласа за издавање у закуп државне земље у првом кругу. Лицитација ће се организовати 22, 25. и 26. новембра и биће одржана у свечаној сали Скупштине града.

На овај документ дуго се чекало, с обзиром на то да има измена у закупу државне земље по праву пречег. Тако да сточари узимају парцеле на пет и 10 година и за последњу годину закупа неопходна је гаранција, па су провере дуго трајале. Осим сагласности за издавање државне земље, стигли су и сви уговори за сточаре оверени од стране надлежног министарства – истакао је Имре Кабок, члан Градског већа.

Рок за пријављивање за учешће на лицитацији је 18. новембар до 15 сати. Сви заинтересовани за учешће у лицитацији могу да дођу до Услужног центра и да се распитају о условима.

Ове године има новина јер се већина парцела издаје на 10 година, а мањи број земљишта издаваће се на годину дана. Пољопривредници су жељно ишчекивали да се број година закупа увећа јер у том случају могу да планирају сетвену структуру. Са овим потезом очекујем да се побољша квалитет државног земљишта које се издаје у закуп – додао Кабок.

Почетна цена биће просечна постигнута цена на прошлогодишњем јавном надметању за трећу класу земљишта. За трећу класу земље она ће износити 194 евра по хектару. За прву класу земље почетна цена биће 240, другу 218, четврту 172 евра по хектару. За прву класу воћњака и винограда цена ће такође бити 240 евра, док је за прву класу ливаде 72, а пашњака 48 евра по хектару.

Укупно нам је остало 6.700 за издавање заједно са пашњацима и ливадама. Од поменутих парцела, према нашој грубој процени, 1.500 хектара је обрадиво земљиште, док је остатак за кошење и испашу. То је мање у односу на раније године, али у протеклих неколико година 4.700 хектара квалитетног државног земљишта је дато по основу реституције. Имамо 1.020 решења о реституцији – рекао је Кабок.

Разгледање парцела биће омогућено 12. новембра за катастарске општине Банатско Велико Село, Наково, Нови Козарци и Руско Село. Следећег дана пољопривредници ће моћи да погледају земљу у Банатској Тополи, Башаиду, Мокрину и Кикинди, а 14. новембра у Иђошу и Сајану.