И ОВЕ ГОДИНЕ БЕСПЛАТНЕ АНАЛИЗЕ

  • ПРОВЕРА ПЛОДНОСТИ ЗЕМЉИШТА

Пољопривредна стручна служба у Кикинди обавиће бесплатну анализу више од 400 узорака, уговорено је између ове установе, Покрајинског секретаријата и локалне самоуправе

У Војводини се дуже од деценије и по раде анализе плодности земљишта које пољопривредним произвођачима умногоме помажу да имају боље и квалитетније приносе. И ове године уз помоћ локалне самоуправе и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, шумарство и водопривреду произвођачи имају могућност да бесплатно провере садржај земљишта, сазнајемо од Младена Ђурана, директора ПСС.

-Са локалном самоуправом потписан је уговор којим смо у обавези да урадимо анализу нешто више од 400 узорака до краја године. Треба да започнемо посао што пре, тако да позивам пољопривреднике да се јаве. Обилазак њива биће отежан у наредном периоду, тако да ћемо примати и узорке који произвођачи сами донесу. Неопходно је да пољопривредници имају регистровано газдинство и могуће је да се за једно газдинство уради до пет узорака – каже Младен Ђуран.

Младен Ђуран

Надлежни Покрајински секретаријат током ове године већ је одобрио средства за агрохемијска испитивања. На територији града и у општини Нови Кнежевац испитано је 250 узорака. Недавно је поменути Покрајински секретаријат покренуо још један круг анализа за, такође, 250 узорака. Рок за завршетак је април наредне године. Уговор са Покрајинским секретаријатом подразумева анализу државног земљишта које се издаје у закуп.
Услед значајног поскупљења, пољопривредници ће највероватније штедети на вештачком ђубриву. Стога је анализа земљишта неопходна и једна је од најважнијих агрохемијских мера.
-Агрохемијска испитивања треба радити најмање једном у четири године. Нарочито је то сада мудро, с обзиром на поскупљење свих инпута неопходних у пољопривредној производњи. Произвђачи ће добити препоруку за ђубрење у наредне четири године, а наша саветодавна служба на располагању је за све додатне савете – додао је Ђуран.

Испитивање даје пољопривредницима информације о хемијском саставу њиховог земљишта. Пољопривредници, пошто добију резултате, знају тачну количину хранљивих материја која им је потребна, јер висок или низак ниво ђубрива може негативно утицати на њихову земљу, усеве, подземне воде, па чак и ваздух. Редовним тестирањем земљишта, пољопривредници производе више, што позитивно утиче на њихов приход, а такође им помаже и да лакше управљају приносима и побољшају их.