ЏОНС ИЗАБРАО КИКИНДУ

  • Пре светских туристичких дестинација, Енглез радије долази у наш град

Шездесетдвогодишњи Енглез Јан Џонс из Бирмингема, редовно посећује Кикинду. Први пут боравио је 2007. године у нашем граду, када се овде обрео послом везаним за Цимос, док се бавио посредовањем око производње делова кочионих система за ауто-индустрију.

Већ дуго, Џонс због посла и задовољства обилази свет и нема континента на који није крочио. Ипак, за срце му није прирасла ниједна друга дестинација као Кикинда. Каже да овдашње гостопримство и пријатан осећај у контакту са локалним људима није осетио нигде у свету.

Јан Џонс

Сваког пута што сам дуже остајао, Кикинда ми се све више свиђала. Сада, кад родбини и пријатељима јавим да идем за Кикинду, кажем да идем да се видим са фамилијом – наводи Џонс и додаје да гостопримство у првом реду, непосредност, осећај сигурности и комфора који овде доживљава, не може да се пореди са другим местима.

Сплетом околности прву посету морао је да продужи и остао је у смештају код једне породице. Тамо се убрзо спријатељио и сада редовно обитава у њиховом домаћинству. Каже да се осећа као код куће, с тим да овде ужива у обиљу добре хране, пића и лепом времену. Хвали домаћу кухињу, посебно ћевапе и каже у шали да се веганима овде сигурно не би допало, јер готово свако јело садржи – месо.

На питање да упореди Србе и Енглезе, Џонс каже да нема нарочито много сличности изузев смисла за хумор, по чему има много додирних тачака, а њему је то јако битно.

Долазим овде због људи. Кикинда нема ни море ни планине, нити неку другу природну лепоту. Привукла ме је природа овдашњих људи и зато изаберем Кикинду пре било које друге дестинације када сам на одмору. Тако ми се и ове године указала прилика да одем на Канарска острва, међутим, одмор ћу искористити овде – каже овај Енглез.

Џонс каже да својим сународницима препоручује одлазак у Србију, где ће сигурно доживети културни шок, али онај пријатне врсте и да ће уживати у миру, добрим људима, богатој трпези…

Још каже и то да су жене у Србији у просеку знатно лепше од већине осталих земаља и да се из године у годину примећује напредак у животном стандарду, најпре по квалитетним и новим аутомобилима који се овде возе.

 

ДАРИВАО „ВУКОВЕ”

Као велики фан Манчестер јунајтеда и велики заљубљеник у фудбал, Јан Џонс није пропустио прилику да донира овдешњу Школу фудбала „Млади вукови” са неколико нових лопти. И своје домаћине и пријатеље у Кикинди има обичај да снабдева дресовима популарног енглеског клуба.