ДРУШТВЕНО ОДГОВОРНА КОМПАНИЈА

  • „ЗАЈЕДНО ДО ЗДРАВЉА“
  • Здравствена установа „Медлаб“ и Град Кикинда организовали су хуманитарну акцију бесплатне анализе крви

 

Настављајући реализацију филантропског пројекта „Заједно до здравља“, запослени у лабораторији „Медлаб“ урадили су бесплатну анализу глукозе и липидног статуса у крви пензионерима са најнижим примањима из Кикинде. С обзиром на то да „Медлаб“ ове године обележава 25 година постојања и успешног рада на територији Војводине, хуманитарном акцијом обухваћено је управо 25 старијих суграђана. Према речима Милана Периза, председника Удружења пензионера „Кикинда“, организована акција је у интересу здравља најстаријих суграђана.

На овај начин пензионери могу лабораторијским испитивањем да утврде на ком нивоу је њихово здравствено стање. Желим им врхунско здравље и добре резултате, али ако некоме анализа случајно и открије нешто, биће у могућности да предузме одређене мере и прими одговарајућу терапију – рекао је Периз.

Провера нивоа шећера у крви и липидног статуса с разлогом су одабрани за предмет анализе, рекао је доц. др Милан Убавић, власник и оснивач лабораторије „Медлаб“.

Шећер је болест која све више узима данак. Јавља се у старијој животној доби, често узрокована неким другим болестима, а поготово је честа у нашој средини. Ово је период узимања превелике количине хране, тако да је ово превентивна мера. У свакој средини где реализујемо овај пројекат код двоје или троје пацијената имамо новооткривени дијабетес. Друго је липидни статус, који је значајан. Истражујући по Војводини приметили смо да је ХДЛ, односно добар холестерол код мушкараца изузетно снижен. То је последица смањене физичке активности – истакао је доц. др Убавић.

Здравствена установа „Медлаб“ послује у више градова у Војводини, а у Кикинди је на услузи грађанима последњих шест година. Реализујући акцију „Заједно до здравља“, лабораторија „Медлаб“, према речима члана Градског већа Миодрага Булајића, показује и посвећеност здрављу најстаријих суграђана.

Као локална самопуправа, на овај начин желимо да заједно са „Медлабом“ покажемо бригу о најстаријој популацији, нашим пријатељима, драгим пензионерима. На овај начин желимо да они на време дијагностикују евентуални здравствени проблем и крену са одговарајућом треапијом, те да успешно воде рачуна о свом здрављу – нагласио је Булајић.

Хуманитарну акцију бесплатне анализе крви лабораторија и Град Кикинда организовали су трећу годину заредом, поштујући један од основних вредности компаније од оснивања, а то је друштвено одговорно пословање и понашање у заједницама у којима послује.


АНАЛИЗА КРВИ ЗАХТЕВА ПРИПРЕМУ

Доц. др Милан Убавић нагласио је да одлазк у лабораторију захтева и одређену припрему. Она подрзумева уобичајне дневне активности дан раније, избегавање касне вечере, уредно проспавана ноћ, прескакање доручка, кафе и алкохола, а лекове треба понети са собом у лабораторију. – Уколико је особа дијабетичар, треба да попије лек за дијабетес, а све остале лекове треба да понесе у лабораторију, као и доручак који ће појести након вађења крви. На тај начин избегавамо сав могући утицај лекова, који постоје, на лабораторијске анализе, а тај утицај је све већи. Поготово имајући у виду да се користе и парамедицинска средства – објаснио је оснивач и власник „Медлаба“.