ДОДЕЛОМ ПРИЗНАЊА У ЦРВЕНОМ КРСТУ ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

ШАМПИОНИ ХУМАНОСТИ

 

  • Плакете за најхуманије колективе Широко срце” припале су Техничкој школи, МЗ Наково и Полицијској управи Кикинда

 

Светски дан добровољних давалаца крви, 14. јун, у нашем граду обележен је уручивањем плакета Кикинђанима који су 35, 50, 75 и 100 пута дали крв. Ово је била прилика да се промовише хуманост и одговорност. Овом приликом уручено је 25 признања. Плакета за то што је крв даровао сто пута припала је шездесетједногодишњем Николи Кенешком из Кикинде.

Добровољни давалац постао сам пре три деценије. На преглед код лекара сам отишао због болести и тог дана сам постао и давалац. Крв се тада давала у Општој болници и од тада до данас нисам прекидао са добровољним давалаштвом. Сматрам да је ово најбољи начин да помогнем, а уједно контролишем и своје здравље. Користим прилику да позовем и младе да се прикључе породици добровољних давалаца јер наше мало некоме значи све– рекао је Кенешки.

Награђени су и Ервин Бало, Мирољуб Француски и Жељко Ђурђев који су драгоцену течност даровали 75 пута.

Први пут крв сам дао 1992. године. Прочитао сам апел да недостаје крв свих крвних група и решио сам да се одазовем. Од тада до данас крв сам дао 78 пута. С обзиром на то да сам запослен у Одељењу саобраћајне полиције и често сам сведок саобраћајних незгода и несрећа, видео сам колико је неопходно да постоје континуиране залихе крви. Ово је начин да ми даваоци некоме помогнемо, па можда и некоме продужимо живот – додао је Ђурђев.

За 50 пута дату крв награђени су Бранислав Бугарски, Златко Даилов, Слободан Качавенда, Богољуб Каменовић, Живан Сивчев, Урош Стојановић и Слободан Ухулов. Плакете је уручио градоначелник Никола Лукач који је захвалио даваоцима на њиховој хуманости.

-Добровољни даваоци крви својим делом на најбољи начин промовишу херојство, хуманост и солидарност. Они су ту када је најтеже и увек је задовољство када се дружимо са даваоцима. Ово је прилика да им захвалимо и да им се на скроман начин одужимо што дарујући део себе спасавају нечији живот. Кикинда је поносна на чињеницу да има велики број добровољних давалаца крви који треба свима да буду узор за хуманост и солидарност – рекао је Никола Лукач.  

Плакете за најхуманије колективе „Широко срце” припале су Техничкој школи, МЗ Наково и Полицијској управи Кикинда. Данијела Бјељац, секретарка Црвеног крста, напоменула је да Кикинда једна од најхуманијих средина у нашој земљи.

-Захваљујем свим нашим добровољним даваоцима. Задовољни смо колико смо прикупили јединица крви од почетка године и наши суграђани радо се одазивају нашим акцијама. У 2021. години организовано је 29 акција добровољног давања крви у оквиру којих се одазвало 1.830 давалаца, што је три одсто од укупног броја становника нашег града. Велики допринос у промоцији, афирмацији и омасовљењу добровољног давалаштва има и „Клуб 25“ који окупља младе волонтере Црвеног крста – напоменула је Данијела Бјељац.

Добровољно давање крви је најпознатији и најчешћи вид јавног означавања хуманости јер тиме што се да крв, помаже се некоме коме је она потребна.

 

НАГРАЂЕНИ ЛИКОВНИ РАДОВИ

Важан допринос промоцији добрвољног давалштва дали су и основци који су учествовали на ликовном конкурсу Црвеног крста Србије „Крв живот значи“. Ово је била прилика да се награде најбољи и то Душан Обућински и Иван Голушин из ОШ „Жарко Зрењанин“, Лана Новаковић, Николина Пилиповић и Деа Киш из ОШ „Свети Сава“, Милица Лунгулов из ОШ „Фејеш Клара“ и Милан Кецман из ОШ „Петар Кочић“ из Накова.