ЧЛАНОВИ ДРУШТВА ПРИЈАТЕЉА ЖЕЛЕЗНИЦЕ ОБНАВЉАЈУ СТАРУ ЛОКОМОТИВУ – ПАРЊАЧУ

  • ВРАЋА СЕ СЈАЈ БАНАТСКОЈ КРАЉИЦИ
  • Позната парњача стара је тачно 100 година и скоро седам деценија возила је путнике на банатским пругама и релацијама до Београда, Новог Сада, Суботице, Сегедина…

 

У току су радови на рестаурацији локомотиве која се налази на платоу испред Железничке станице. Иницијативу да се стара локомотива обнови, покренули су чланови Друштва пријатеља железнице из Кикинде, који, уз стручан надзор Железничког музеја из Београда и уз сагласност Железница Србије, обављају посао.

Позната парњача стара је тачно 100 година и скоро седам деценија возила је путнике на банатским пругама и релацијама до Београда, Новог Сада, Суботице, Сегедина…

Иван Симић из Друштва пријатеља железнице, наводи да је локомотива произведена у Будимпешти 1916. године. Направљена је за саобраћај на равничарским пругама.

Железничари су је прозвали „Банатска краљица” јер је највише саобраћала у Банату. Чувамо је и трудимо се да доживи барем још оволико времена – објашњава Симић.

На платоу испред Железничке станице постављена је као експонат 1983. године када је прослављено 100 година пруге Кикинда –Зрењанин. Нажалост са ове локомотиве покрадени су сви месингани делови.

У протекле две, три године почели смо да је поправљамо јер је у том периоду покрадено највише делова са локомотиве, а и највише је оштећена. Стога апелујем на грађане да је сачувамо, јер је локомотива симбол железнице у нашем граду – додаје Симић.

Локомотива је покривена 2007. године, а тренутно су овом експонату најпотребнији фарбарски радови. Завршене су механичке поправке и у току је фарбање, као и враћање ознака. Покрадени грбови са парњаче, нажалост, рестауратори неће моћи да врате.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *