ЧЕТВОРИЦА ДРУГАРА ГАЈЕ ТРИ КУЛТУРЕ

  • МАК И КУПУС ПОД ЛЕШНИЦИМА
  • Како су младом лешнику потребне три до четири године да да први род, уортачени пријатељи договорили су се да на истој парцели засаде мак и купус

 

Четворица другара, удруженим снагама и финансијама, крајем прошле године, подигли су засад лешника. На парцели од једног хектара било је 100 стабала лешника из ранијег периода, а засађено је и 650 младица. Младом лешнику потребне су три до четири године да да први род, па су се предузетни компањони договорили да на истој парцели засаде мак и купус, како би чекајући прве лешнике надокнадили бар део уложеног новца. Како сазнајемо од Данила Раце заједно са тројицом партнера у овом послу, а по савету професора Владимира Огњанова, договорено је да се земљиште максимално искористи.

Мак је биљка која не захтева пуно пажње, а можемо да је оберемо, очистимо и оставимо на лагеру. Нас четворица, којима је ово начин да употпунимо кућни буџет, запослени смо, тако да не можемо да се бавимо производњом и продајом пољопривредних култура које захтевају свакодневу бербу и продају. Стога је мак добар јер можемо да га продамо када је добар моменат за то  – каже Раца.

cetvorica
Четири другара

Пре сетве мака обрађена је земља, каракетиристично за ову биљку је да мора добро да се окопа и добро рашчупа. Очекивања су да берба започне за двадесетак дана. Мак је заснован на пола јутра земље и још увек не могу да се прецизирају приноси, а очекивању су да ће род покрити уложено. Цена килограма мака је 400 динара.

Садњом купуса бавили су се и претходне године. Сада, већи део парцеле заузима око седам хиљада струкова хибридног купуса „браво“.

Купусу првенствено треба вода, тако да смо поставили заливне системе. Његова вегетација је 110 дана и крајем октобра почећемо бербу. Ради се о зимском купусу који може да се кисели и да се једе свеж. За ово поврће потребна је обрада земљишта, прехрана, борба против инсеката. Расад који је засађен направљен је у контејнерима јер тада развија добар коренов систем који се лако прими на земљишту. Иако је скупље, боље су шансе да род – истиче Раца.

Прошле године цена купуса била је од 30 до 35 динара, што је било неисплативо за неопходна улагања с обзиром на то да је година била сушна, па су заливни системи цело лето били у функцији.

Раца наводи да им се млад лешник примио се сто одсто и каже да нема стабала које треба заменити. Први род, који ће бити неколико плодова по стаблу, лешници ће дати већ наредне године, док се пун род очекује тек у седмој години.

Цена лешника је 1.200 динара за килограм, а ове године род ће се брати са стотину старих стабала. По једном стаблу род буде између четири и пет килограма.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *