БРАК И ПОРОДИЦА

Брак је Бог установио у рају, када је створио прве људе Адама и Еву, и благословио их за заједничи живот. Као тајна, брак је новозаветна установа, јер је добио своју потврду и благодатну законску силу од Господа Исуса Христа, на свадби у Кани Галилејској, када је начинио и прво чудо.

Под тајном брака треба разуемети свештенорадњу у којој свештеник, по слободној вољи и изјави женика и невесте да желе ступити у брак, благосиља њихову брачну везу и призива благодат Божју која се невидљиво утврђује. Светој тајни брака претходи – Предбрачни испит, што подразумева заручење, одн. прстеновање, када кандидати – младић и девојка кроз одређени молитвени чин постају вереници. У вереничком периоду до свадбе, свештеник који их је верио и указао на значај св. тајне брака, у храму предверницима три пута их најављује, како би се пред сведоцима потврдило, да међу њима не постоји сметња за склапање брака.

Сама св. тајна брака – венчање, искључиво се обавља у храму у присуству кума и старог свата, као и присутних сватова. Кум мора бити крштен – православне вере и да није у крвном сродству, а самим чином са кумом се постиже степен духовног сродства, у нашем народу увек многопоштовано. Стари сват може бити из фамилије, али да није у крвном сродству младенаца.

Венчање почиње пред олтаром где је свештеник привео младенце и дао им упаљене свеће које симболизују светлост на њиховом заједничком животом путу. Ту испред олтара свештеник их прстенује, док им кум ставља бурме на десну руку, што их везује за брачну верност. Након прстеовања уз појање – Слава Теби Боже наш Слава Теби, одлази се на средишњи део храма где свештеик полаже на сто крст и Јеванђеље, а где се већ налази чаша са вином, бело платно и круне.

Свештеник се окреће према младенцима и прво пита женика, а затим и невесту; да ли имају добру, слободну и чврсту намеру да се узму. Када добије потврдан одговор, и када кажу да се другоме нису обећали, као и да их на то нико није натерао, свештеник им везује белим платном руке. Бело платно и везивање, обавезује их на чистоту брака и трајну везу – заједништво, а затим свештеник возглашава: Благословено царство Оца и Сина и Светога Духа и све векове. Амин.

Овим возгласом званично почиње Света тајна брака, наставља се са великом јектенијом, а затим се читају молитве. Посебно су лепе и преукрашене речи треће молитве где се каже: „Боже Свети, Који си створио човека од праха земаљског и од тела човековог створио жену, јер је била воља Твоја да човек не буде сам на земљи. Ти Сам Господе, пружи и сада руку Своју из светог обиталишта Твог и сједини овог сина Твога (име) и ову кћер Твоју (име) јер Ти здружујеш мужа и жену. Здружи их у једнодушности, венчај их у једно тело, даруј им пород и радост у доброј деци. Јер је Твоја моћ, и Твоје је царство и сила и слава Оца и Сина и Светога Духа, сада и у све векове”.

Након ове молитве свештеник стваља младенцима круне на главу говорећи: Венчава се овај син Божји (име) са овом черком Божјом (име) у име Оца и Сина и Светога Духа. Амин. Исто то изговара стављајући и невести круну. Узевши свештеник крст у руку, благосиља их и изговара формулу ове Свете тајне: Господе Боже наш, славом и чашћу венчај их! Три пута. Крунама се младенцма крунише њихова љубав, као потврда заједничког живота.

После благослова, чита се Апостол, где апостол Павле обраћајући се Ефесцима говори о међусобном односу и дужностима мужа и жене. Иза тога следи читање Јеванђеља где јеванђелист Јован казује о првом чуду које је Христос начинио на свадби у Кани Галилејској.

Следи прозбена јектенија, молитва Господња Оче наш, а затим свештеник бллагосиља чашу са вином, и даје прво женику а потом невести, по три пута изговарајући У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

Заједничка чаша симболизује заједнички живот и да ће у животу бити у обавези да заједно испијају све животне радости, а исто тако и сва искушења.

Одмах после испијања освећеног вина које и предображава део св. тајне причешћа, врши се трократни опход око стола, што представља њихов заједнички8 животни пут, уз појање: Исаије ликуј…

Скидањем круне младенцима, као и развезивањем руку, младенци слободно одлазе и улазе у свој брачни живот, на крилима своје љубави.

Следи серијал на тему: Брак и породица.