БОЛНИЦА ДОБИЛА АКРЕДИТАЦИЈУ, АЛИ БРОЈНИ ФИНАНСИЈСКИ ПРОБЛЕМИ НИСУ НЕСТАЛИ

  • НОВИ ЦТ АПАРАТ КАО ЖЕЉА
  • Процењује се да ће соларни колектори за загревање воде, Болници омогућити уштеду од 70 хиљада кубика гаса годишње, односно 3,5 милиона динара

 

Протекла 2015. година била је тешка за кикиндску Општу болницу, али су учињени и значајни помаци на подизању квалитета здравствених услуга. Поред тога, Болница је добила акредитацију за рад у наредне три године, а директор, др Милан Митрић, истиче да је задовољан јер током прошле године није било већих „ломова”, негативних афера и догађаја који би лоше утицали на репутацију Болнице.

Током прошле године Болница је обновила део неопходне опреме, а у овој години такође се очекује куповина најважнијих апарата.

Опрема неопходна овој установи је скупа и софистицирана, али се  успело у протекле две године да се у значајној мери обнови и доведе на пристојан ниво.

milan mitric
Милан Митрић

За ову годину у плану нам је куповина ЦТ апарата који би требало да буде буде бољи, савршенији и нов у односу на репарирани који тренутно имамо и који је на издисају. Неопходан нам је и рендген апарат, монитори у јединици за интензивно лечење, болнички кревети – каже директор Болнице.

Цена ЦТ апарата је око 300 хиљада евра и у току су преговори са надлежнима у Покрајини да се купи.

 

У Болници се константно адаптирају и реконструишу поједини делови и одељења. Према речима др Митрића, преостаје да се заврше канализационо-водоводне инсталације у згради нове Болнице.

Захваљујући локалној самоуправи овај посао завршен је 70 одсто, а надамо се да се, у оквиру могућности општине Кикинда, радови заврше у овој години. Реконструкцијом мреже решавамо проблем санитарних чворова у згради – навео је др Митрић и додао да је план да се у овој години уреде и фасаде Одељења психијатрије и Управне зграде. Прошле године адаптирана је фасада Инфективног одељења која је и била у најлошијем стању.

У дворишту Болнице прошле године постављени су соларни колектори за загревање санитарне воде. Ради се о капиталном пројекту који ће омогућити велике уштеде. Процењује се да ће соларни колектори омогућити уштеду од 70 хиљада кубика гаса на годишњем нивоу, односно 3,5 милиона динара. У соларне колекторе утрошено је око 20 милиона динара од којих је око 15 издвојило Министарство привреде, а остатак локална самоуправа.


 

ГЛАВНА БРИГА- ДУГ ЗА ГАС

И поред остварених уштеда, Болница је и даље у незавидној ситуацији због старог дуга за гас. У протекле три године, уштеђено је око 300 хиљада кубика гаса годишње, а рачун за гас умањен је за 15 милиона динара на годишњем нивоу.

Главница дуга према „Србијагасу” је нешто више од 50 милиона динара, и овим уштедама ми не можемо да измиримо дуг. Прошле године Болница је била блокирана због старог дуга за гас и то је највећи проблем са којим се суочавамо. Сопствена средства су ограничена и заиста не знам на који начин ћемо решити овај проблем– наводи др Митрић. Дуг према „Србијагасу” са каматама износи близу 80 милиона динара.

НОВИ СПЕЦИЈАЛИСТИ

У Болници ради велик број специјалиста старости од 55 и 60 година, а први ефекти кадровске политике започете 2012. године, најављује се да ће бити приметни током ове и наредне године. Тренутно се на специјализацији и субспецијализацији налази двадесетак лекара.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *