БОГАТ ПРОГРАМ ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКИХ ДАНА

  • ДАНИ РУСКОГ СЕЛА

 

  • Од верских обреда и фолклора, преко спортских догађаја до гастрономских такмичења

 

Сеоска и храмовна слава у Руском Селу, Велика Госпојина, обележена је вишедневним програмом. Поред празничне литургије, литије и резања колача у Храму Успенија Пресвете Богородице, у оквиру обележавања славе уприличен је концерт KУД-а „Братство јединство“, такмичење у кувању пасуља и испијању пива, потом турнир у баскету 3 на 3, али и традиционални „Великогоспојински стонотениски турнир“. Такмичење у стоном тенису, 11. по реду, окупило је око 130 учесника из 12 градова у Србији. У организацији СТК „Чарнојевић“ такмичило се око 80 деце и 50 рекреативаца. Због епидемиолошке ситуације, турнир ове године није понео епитет међународног јер је изостало учешће такмичара из иностранства. Како је рекао Игор Радић, председник СТК „Чарнојевић“, организација и одржавање овог спортског догађаја има позитиван утицај на постојеће, али и будуће спортисте.

Стони тенис је у врло тешкој ситуацији, тако да је овај турнир подстрек свима који желе да се баве овим спортом, али и подиже морал онима који се већ баве стоним тенисом. Потребан је велики труд и рад да би се постигли велики резултати, сати проведени на тренинзима у сали и дешава се да деца брзо одустају. На нама је да ту ситуацију поправимо на боље – нагласио је Радић.

Организацију „Великогоспојинског стонотениског турнира“ подржала је и Градска управа, а градоначелник Никола Лукач и члан Градског већа задужен за спорт и омладину Драган Пецарски уручили су медаље најуспешнијим спортистима. Лукач је том приликом честитао организаторима на успешно реализованом турниру и истакао да ће Град Кикинда увек подржати спорт.

Трудимо се да пратимо и подржавамо све градске и сеоске спортске клубове. У интересу нам је и развој спорта у свим нашим селима. Стонотениски клуб „Чарнојевић“ већ дужи низ година организује Великогоспојински турнир и успешно опстаје у овом спорту – нагласио је Лукач.

СТК „Чарнојевић“ у Руском Селу основан је 2007. године, има 25 чланова и наступа у Првој лиги Србије у женској категорији. Традиционални „Великогоспојински турнир“ организују у оквиру обележавања сеоске и црквене славе, Велике Госпојине.

 

 

ТРИЈУМФ МИЛОШЕВЧАНА

 

У гастрономском делу програма обележавања сеоске и храмовне славе, 16 екипа из Новог Милошева, Б.В.Села, Руског Села и Мађарске одмерило је снаге у кувању пасуља. Према оцени жирија, најбољи пасуљ скуван је у котлићу екипе ДВД из Новог Милошева. На другом месту нашли су се гости из мађарског града Чанадапаца, док је екипа „Без шансе“ била трећепласирана. Поред надметања у кувању, организовано је и такмичење у испијању пива, а шампионска титула припала је Бранку Пепићу из Б.В.Села, члану екипе ДВД. Њему је било потребно око пет секунди да попије пиво из флаше.