АКЦИЈОМ НА ГРАДСКОМ ТРГУ СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА ОБЕЛЕЖЕН И У КИКИНДИ

  • ПРИМАРНА ЗАШТИТА НА ДЕЛУ
  • Грађанима мерен крвни притисак, шећер у крви. Здравствени радници делили савете. Бесплатни прегледи обављени и у Болници

 

 

Светски дан здравља, 7. април, у Кикинди је обележен Базаром здравља. На Градском тргу у суботу током преподнева осамдесетак грађана одазвало се акцији бесплатног прегледа током ког су мерени шећер у крви и крвни притисак. Базар здравља организовали су Дом здравља, Завод за јавно здравље и Црвени крст, а подршку је пружио и Савет за здравство Града Кикинде.

Др Татјана Караћ, начелница Центра за контролу и превенцију Завода за јавно здравље, рекла је да је овогодишњи Светски дан здравља посвећен примарној здравственој заштити.

Примарна здравствена заштита је важна јер она представља први контакт пацијента са лекарима у решавању њихових здравствених проблема. Управо на примарној здравственој заштити је да идентификује потребе становништва и да укаже на њих. Оно на шта се у наредном периоду мора обратити пажња су превентивни прегледи који у Севернобанатском округу нису на задовољавајућем нивоу јер се у просеку ради од три до пет процената ових прегледа – рекла је др Татјана Караћ.

Оливера Вучковић Попов, главна сестра Патронажне службе, истакла је да је и овај дан прилика да се грађанима укаже на здраве стилове живота.

Први контакт са лекарима Дома здравља најважнији је јер се на тај начин успоставља континуитет здравствене заштите. Пацијентима треба указати и на превенцију фактора ризика који утичу на здравље – напоменула је Оливера Вучковић Попов.

Члан Савета за здравство града Кикинде др Душан Прекратић истакао је улогу овог тела у ком има више од сто лекара.

Чланови Савета за здравство организују низ акција у циљу превенције. Грађанима том приликом контролишемо ниво шећера у крви и масти, а раде се и ЕКГ и интернистички прегледи. Наши суграђани највише оболевају од хипертензије и кардиомиопатије, па је увек добро подсећати их да се здраво хране и буду физички активни – закључио је др Душан Прекратић, члан Савета за здравство града Кикинде.

Овогодишњи Дан здравља обележен је под слоганом „Примарна здравствена заштита – основ универзалне покривености здравственом заштитом”.


ГРАЂАНИ ПОХВАЛИЛИ АКЦИЈУ

Међу суграђанима који су искористили могућност да без чекања и заказивања преконтролишу своје здравствено стање је и осамдесетогодишња Бисерка Вељковић.

Водим рачуна о свом здрављу. Редовно одлазим на прегледе, а кад год су овакве акције одазовем се. Много значи то што на овај начин можемо да разговарамо са лекарима и чујемо њихове савете – прецизирала је Бисерка Вељковић.


ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ И У БОЛНИЦИ

У оквиру акције Министарства здравља, у недељу су организовани бесплатни превентивни прегледи и у Општој болници Кикинда. Лекари су обавили 288 прегледа код 213 пријављених пацијената. У ОРЛ амбуланти обављено је 89 прегледа, крвни притисак и ЕКГ проверило је 75 пацијената, а шећер у крви преконтролисало је 49 особа.