СТАБЛО СТАРО ОКО СЕДАМ ДЕЦЕНИЈА И ВИСИНЕ 20 МЕТАРА СРУШИЛО СЕ У УЛИЦИ БРАЋЕ ТАТИЋ

СРЕЋОМ – БЕЗ НАСТРАДАЛИХ

Пад дрвета америчког копривића изазвао штету на три паркирана аутомобила

У Улици Браће Татић, у понедељак око 13 сати и 30 минута, стабло америчког копривића извалило се из корена и у паду оштетило три паркирана аутомобила. Како је истакла Мирослава Наранчић, секретарка Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој, у улицама Браће Татић и Генерала Драпшина има око 400 стабала пинцика и њихов здравствени преглед два пута годишње обављају стручњаци са Института за низијско шумарство из Новог Сада.

За сада не знамо шта се десило и зашто се стабло извалило из самог корена. Стабло је здраво што се види по пресеку самог стабла. На сву срећу, нема повређених, а оштећена су три возила која су била паркирана. Власници оштећених возила треба да се обрате Секретаријату за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој и да поднесу захтев за накнаду штете. Потребна им је и сва пропратна документација коју имају од Полицијске управе која је изашла на лице места– позвала је Мирослава Наранчић.

Она је истакла да у овој улици постоје виталнија стабла и стабла слабије виталности и додала да се о свим стаблима води рачуна.

Свако дрво има свој здравствени картон, али дешавају се и овакви случајеви. Није било ветра или временских непогода које би евентуално могле да буду узрок пада стабла. Дрва која се налазе у једној од најлепших улица на свету су високи лишћари старости преко 70 година, формираних и масивних стабала која су изузетне тежине. Сва стабла орезана су пре неколико година–рекла је Мирослава Наранчић.

Срушено стабло било је висине око 20 метара, а исекли су га и великом брзином санирали локацију пада, радници „Минс Групе“.