ЈОШ ЈЕДНА ЛОКАЛНА МАНИФЕСТАЦИЈА У КОНКУРЕНЦИЈИ ЗА ПРЕСТИЖНУ НАГРАДУ ИЗ ОБЛАСТИ ТУРИЗМА

„СОВЕМБАР“ КАНДИДОВАН ЗА „ТУРИСТИЧКИ ЦВЕТ“

 

Кикиндски „Совембар“ номинован је за најпрестижнију награду у области туризма „Туристички цвет“. Јасмина Миланков, в.д. директора Туристичке организације града, позива суграђане да својим гласовима подрже ову манифестацију.

-Гласање на сајту www.turistickicvet.rs је почело 3. и траје до 17. новембра. Кикинда је номинована у области манифестација и уз неколико кликова сви који желе могу да подрже свој град и „Совембар“. Осим гласова јавности, о награди ће одлучивати и стручна комисија Туристичке организације Србије и Министарства за туризам и омладину  – рекла је Јасмина Миланков.

Кикинда је највеће урбано зимовалиште сова на свету од 2009. године када је и почело прво пребројавање утина у граду. Тада избројано је 743 сова у самом градском језгру. Стога је новембар у нашем граду преименован у совембар.

-Манифестација „Совембар“ једна је од најважнијих градских манифестација. Покренута је да би се Кикинда популаризовала као највеће урбано зимовалиште сова утина на планети. Стога и овог новембра, 11. годину заредом, организујемо низ активности јер сове Кикинду свету препоручују. Велику подршку у овој манифестацији имамо од Друштва за проучавање и заштиту птица Србије, али и од Дејвида Линда, новинара и орнитолога из Велике Британије који ће и ове године, почетком децембра бити наш гост – напоменула је Јасмина Миланков.

Током новембра у вртићима и школама на територији града запослени у Туристичкој организацији и Секретаријату за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој организују едукативну наставу чији је циљ да се деца што боље упознају са ушарама које зиму проводе у нашем граду, а у Народном музеју организују се радионице. У оквиру „Сова патроле“ која ће бити одржана 25. новембра орнитолози ће заједно са ученицима основних и средњих школа организовати прво бројање сова. Истог дана биће представљени радови ученика на тему сова, као и финале квиза „Шта знаш о совама?“.

 

„ДАНИ ЛУДАЈЕ“ ВЕЋ ПРИЗНАТИ

 

Најстарија и највећа кикиндска манифестација „Дани лудаје“ 2017. године добила је признање „Туристички цвет“ за најбољу манифестацију у Србији. Ова награда додељује се од 1979. године за подизање квалитета туристичких услуга и за допринос развоју, унапређењу и промоцији туризма у Србији.