ПОГРЕШНА УЧЕЊА – СЕКТЕ

Икона Светог Јеванђ. Лука, рад проте Јована Силашког
Икона Светог Јеванђ. Лука, рад проте Јована Силашког

Свезнајући Господ пред чијим је очима „све голо и откривено”, од почетка па до краја века (Јевр. 4,13), видео је појаву лажних учитеља, чак и пророка, који ће доћи у име Његово, па је опоменуо све своје следбенике: „Чувајте се, да вас не преваре јер ће многи доћи под мојим именом, говорећи да сам ја; и то је време близу. Не идите за њима” (Лк. 21,8), „они долазе у овчијем оделу, унутра су грабљиви вуци”.(Мт. 7,15)

На појаву лажних учитеља упозорио је црквене пастире и свети апостол Павле: „Пазите на себе и на све стадо, у коме вас је Дух Свети поставио за епископе, да чувате Цркву Божју, коју је стекао крвљу својом. Јер ја знам да ће по мом одласку ући међу вас грабљиви вуци који неће штедети стада”. (Дела ап. 20;28,29) Њему је то открио Дух Свети (види I Тим, 4,1)

Међу разним хришћанским сектама постоји свакако, различит приступ у тумачењу и разумевању Светог писма. Међутим то је мање важно. Као што смо већ рекли, свима њима је важна заједничка борба против Православне цркве. Наш познати савремени теолог др Лазар Милин, говорећи о овом проблему каже: „Суштина секте се управо и састоји у њеној опозицији према Цркви у порицању црквене вере, црквене организације и црквене власти. Секта то обично чини у име духовности, у име правог Христа, у име истинитости тумачења и схватања Светог писма. У ствари, свака секта чини огромну услугу атеизму, било свесно или несвесно”.

На седам Васељенских Сабора од 325. до 787. год. углавном су се спорови водили око погрешног учења и канонског нарушавања у Цркви Христовој. Такво учење, називано је јеретичко, а лажни учитељи јеретици, који су од стране Сабора били анатемисани. На темељу таквог погрешног учења, ницале су нове секте – верске заједнице. Безброј је секти данас у свету, а међу нама најзатупљенији су Јеховини сведоци, адвентисти, баптисти и назарени.

Јеховини сведоци: Јехова је изворно библијско име монотелитског бога.Име Јеховини сведоци представља оне који верују у Јехову, и који живе по начелима изложеним у Библији (ИС. 13,10). Оснивач Јеховиних сведока је бивши презвитеријанац Чарлс Тејз Расел. Године 1879. Покренуо је полумесечни часопис „Кула стражара као весник присуства Христовог”, који је уређивао до своје смрти 1916. године.

Адвентистичка верска заједница: Име адвентиста долази од латинске речи адвенту, што значи долазак, док су у народу познатији као суботари. Адвентисти седмог дана је протестантска заједница која своје целокупно веровање темељи искључиво на Светом писму. Њихова најистакнутија веровања која дефинишу и њихов назив су вера у Христов други долазак и светковање библијског седмог дана, односно суботе. Са друге стране Атлантика, ова струја окупила је људе који су се појавили из различитих цркава покренутим истом идејом – Вилијам Милер, Хирам Едисон, Елен Вајт и др.

Баптисти: Ова породица је скуп слободних јеванђелских цркава. Посебно инсистирају на крштењу и вери у Исуса Христа. И сама реч баптисти долази од грчке речи – баптизен – што значи крстити, али су противници крштења деце које по њиховом схватању није у складу са Библијом. Заговорници су крштења одраслих особа које саме одлучују о себи. Оснивач баптистичке црквене заједнице је Џон Смит, који је 1609. год. у Амстердаму на темељу својих уверења утврдио заједницу са исељеницима.

Назарени: Прва секта која је после Немањиног доба и тадашњих богумила напала на Српску православну цркву су назарени. Та протестантска секта појавила се међу Србе 1865. у Сремски Карловцима. Оснивач ове верске заједнице је један бивши лутерански пастор Самуило Хенрих Фрелих, рођени Швајцарац. Као и сви протестанти, тако и назарени одбацују Свето предање, а прихватају Свето писмо.
У следећем броју: Одговор Цркве сектама

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *